Tio goda nyheter som augusti bjöd på

Foto:

Gästkrönika2021-09-02 20:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Det israeliska företaget Watergen har tagit fram en innovativ lösning för att öka tillgången på dricksvatten. Den tar vara på den vattenånga som finns i atmosfären och kondenserar den för 5–12 öre per liter. Maskinen har redan använts på sjukhus i Gaza, i byar i centrala Afrika och vid brandbekämpning i Australien. 

2) Enligt Världshälsoorganisationen WHO andas 93 procent av alla barn i Polen förorenad luft. För att illustrera hur luften kan renas med naturliga lösningar har Copernicus Science Center i Warszawa skapat en stor ”luftbubbla”,  av glascylindrar som innehåller alger i vatten. Det skapar ett mikroklimat inuti bubblan där barnen kan andas ren luft när de leker.

 

3) Efter robotgräsklipparna kommer nu mer avancerade maskiner som Sybil, en trädgårdsrobot som kan skilja på ogräs och plantor såsom jordgubbar. Sybil kan också plantera frön och visa var det behöver vattnas. 

4) Det norska företaget Othalo försöker lösa två stora utmaningar samtidigt: minska mängden plastavfall och bostadsbristen söder om Sahara. Med åtta ton plast per hus kommer företagets första fabrik i Kenya att konstruera 2 800 prisvärda tvåvåningshus per år. 

5) I dag är litiumjon den vanligaste batteritypen, men nu är fler batterityper på gång. CATL, världens största batteritillverkare för elfordon, presenterade nyligen ett natriumjonbatteri som kan innebära ett stort språng för elbilsindustrin. Tillgången på natrium är 1 000 gånger större än på litium. Natriumjonbatterierna kan ladda snabbt och prestera bättre vid höga och låga temperaturer.

 

6) Träd motverkar global uppvärmning mer än vad forskare tidigare trott, enligt en ny studie vid amerikanska Princeton-universitetet. Tidigare forskning har förbisett att moln ofta bildas över skogar. Eftersom molnen i sin tur reflekterar solstrålar drar forskarna slutsatsen att trädplantering är en effektiv metod för att kyla ner atmosfären. 

7) Elbilstillverkaren Teslas batterifabriker har nu ett återvinningssystem där nästan alla (92 procent) av metallerna i batterierna kommer att kunna återvinnas i nya batterier. Det skulle minska elbilarnas negativa miljöpåverkan från exempelvis utvinning av litium betydligt. 

8) Forskare vid australiensiska RMIT har utvecklat en ny typ av generator som kan generera dubbelt så mycket vågenergi som dagens modeller. Den vanligaste tekniken för att utvinna vågenergi kräver sensorer och annan elektronik för att synkronisera med vågorna, men den nya enheten behöver bara flyta upp och ner med vågorna.

 

9) Uthyrningstjänsten Airbnb skänker bort övernattningar till 20 000 afghanska flyktingar med pengar  ur bolagets egen kassa. Det ger hjälporganisationer och myndigheter tid att hitta mer långvariga boendelösningar.

10) En forskargrupp vid Tel Aviv-universitetet har för första gången lyckats replikera en aktiv glioblastom med hjälp av en 3D-skrivare. Glioblastom är en aggressiv form av hjärntumör. Genom en simulerad variant kan forskare lättare testa nya behandlingsmetoder. 

Emanuel Örtengren

Emanuel Örtengren är fristående liberal skribent.