Hur tänkte egentligen Putin? Att Ukraina bara skulle ge upp och låta sig slukas av Ryssland? Att Europas länder, skrämda, splittrade och handlingsförlamade bara skulle stå och se på?
Men oavsett vilka verklighetsfrämmande fantasier Putin och hans närmaste krets i Kreml styrdes av när de fattade det katastrofala beslutet att attackera ett fredligt grannland, kunde de inte ha föreställt sig digniteten av det motstånd som väntade.
Ukraina slog tillbaka. Med full kraft. EU:s medlemsländer gick resolut och unisont från ord till handling och enades blixtsnabbt om att ge Ukraina ekonomiskt, militärt och humanitärt stöd av gigantiska mått.
I Europaparlamentet har vi akut behandlat stödpaket och lättade regler för handel – för att stärka Ukrainas, och även det av Ryssland hotade, fattiga Moldaviens, möjligheter att fungera ekonomiskt. Beslut har fattats snabbt och på löpande band.
Samtidigt har ett batteri av sanktioner mot Ryssland snabbt kommit på plats. Ännu mer hade kunnat göras om inte Ungern satt sig på tvären och Tyskland hållit emot.
Till det ska läggas att Ukraina och Moldavien har fått kandidatstatus till EU. Alla vet att vägen till fullt medlemskap är lång och snårig. Nu är det ett faktum att Ukraina är en del av den europeiska familj de kämpat så hårt för att få vara en del av – den utveckling som Ryssland velat stoppa.
Men en av alla insatser för Ukraina som i sammanhanget kommit i skymundan är kanske en av de allra mest strategiska – Ukrainas elförsörjning. Kriget har gjort det uppenbart för var och en av oss hur beroende vi är av elektricitet. Våra samhällen är mycket sårbara.
Makten över “på och av-knappen” är ett av de mest effektiva vapnen att förfoga över för den som vill slå ut en stad, eller ett helt land för den delen. Ukraina har alltid varit kopplat till det ryska elnätet. Det är sedan gammalt, sedan Sovjettiden.
Men i februari, faktiskt bara några timmar innan de allra första ryska stridsvagnarna rullade in över gränsen till Ukraina, kopplade Ukraina sig loss. Det var egentligen bara ett 72 timmar långt test, för att se om tekniken skulle fungera. Experimentet var planerat sedan länge och en del av de långsiktiga förberedelserna för att Ukraina nästa år, 2023, skulle permanent koppla ihop sig med det europeiska elnätet. Detta hade förberetts i över ett halvt decennium.
Projekt av detta slag är ju ingenting som görs över en natt. Efter grönt ljus från EU lyckades ingenjörerna redan den 16 mars med det som nu hade blivit extremt akut, att koppla ihop det ukrainska elnätet med det europeiska. Detta har gjort att det ukrainska elnätet kunnat fungera stabilt. Risken för att människor skulle frysa i mörka hem har minskat dramatiskt. Dessutom förlorade Putin ett viktigt vapen.
Det finns många hjältar som slåss för fred och frihet för Ukraina. Män och kvinnor som offrar sina liv med vapen i hand.
Men även de ingenjörer som lyckats genomföra detta projekt förtjänar respekt och hedersomnämnanden. “Två års arbete har utförts på två veckor”, konstaterade en lättad energikommissionär i EU, Kadri Simsons, när det faktiskt fungerade.
Karin Karlsbro är ledamot (L) i EU-parlamentet