Vad vet Maggio och Theoz om Israel-Palestina?

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Gästkrönika2023-10-26 18:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Veronica Maggio hör till dem som skrev på det senaste kändisuppropet "Vi kräver" om eld upphör i Gaza. Som UNT har rapporterat har uppropet fått kritik för att ensidigt rikta kritik mot Israel. Maggio har svarat på kritiken med att "Jag är verkligen inte ute efter att välja sida. Jag vill bara att hjälpen ska få komma fram till alla civila som behöver den" (23/10).

Det finns inga skäl att betvivla hennes syfte med att skriva under. De flesta, artister som andra, vill förstås väl. Men förstår man ens vad det är för upprop man skrivit under, om man som Maggio inte är "ute efter att välja sida"?

I uppropet skriver man bland annat följande: ”Den senaste veckan har vi bevittnat ett fruktansvärt våld som fort eskalerat och lett till en humanitär katastrof som fortfarande pågår. Och vi står inte ut.”

Ursäkta, men missade ni helt vad som hände före ”den senaste veckans” händelser? Det vill säga Hamas terrorattack? 1 400 människor, många civila, mördades. Det är förstås bra att uppmärksamma hur palestinierna i Gaza lider. Men varför osynliggörs Hamas avsiktliga mördande av lika oskyldiga civila?

Det är som att svenska kändisar plötsligt får ett enormt politiskt självförtroende och engagemang så fort Israel kommer på tal. 

För fyra år sedan, när Eurovision skulle hållas i Israel efter att Netta Barzilai hade vunnit med låten "Toy", skrev till exempel 171 svenska artister och kulturarbetare att ”Sverige måste säga nej till Eurovision i Israel” (Aftonbladet, 2/4 2019). 

När diktaturen Azerbajdzjan stod som värd för Eurovision 2012 hördes konstigt nog inga högljudda kändisprotester. Inte heller har man sett mängder av artister gå ihop för att protestera mot Erdoğans Turkiet som också får delta i Eurovision. Om det nu är mänskliga rättigheter de svenska artisterna brinner för är det en smula märkligt att engagemanget är så selektivt.

När Hamas terrorangrepp 7 oktober uppmärksammades skrev popstjärnan Zara Larsson på instagram ”Oh, så det är ’Stå upp för Ukraina’ när Ryssland attackerar men inte Palesti-”. Som om Hamas var att jämföra med Ukraina. Larsson bad sedan om ursäkt för inlägget. Men vad vet egentligen hon, eller kändisar som Bianca Ingrosso, Theoz, Molly Hammar och Veronica Maggio som skrivit på det senaste uppropet, om en sårig och komplex konflikt i Mellanöstern?

Men all respekt: ägna er åt det ni kan i stället. Att alltid följa flocken, och bara kritisera Israel, är ingen imponerande insats. 

Sakine Madon är politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning (lib). Texten har tidigare publicerats där