Var är den nya könstillhörighetslagen?

Jonathan Törnstrand

Jonathan Törnstrand

Foto: Pressbild

Gästkrönika2023-04-05 18:22
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1972 var Sverige först i världen med att stifta en lag som gav transpersoner möjlighet att ändra sitt juridiska kön, nu mer än 50 år senare finns samma lag kvar, med några mindre justeringar. Man behöver inte längre vara ogift eller medborgare för att lagen ska gälla, och kravet på tvångssterilisering för att ändra ens juridiska kön förklarades olagligt i en dom i Kammarrätten i Stockholm 2013.

Låt det sjunka in, vi steriliserade alltså systematiskt transpersoner fram till 2013 i Sverige. Men den lag som på 70-talet var i framkant är i dag en relik, den behöver förnyas och moderniseras, nu!

Men vi som vill ha en ny könstillhörighetslag har tur! Det är nämligen så att regeringen lovat att presentera en sådan. Det finns bara två små problem med detta.

För det första så har alla regeringar sen Löfven I lovat exakt samma sak. För det andra så har vi redan passerat datumet när den skulle läggas fram. Den 21 februari kom och gick, utan någon proposition i sikte så är det svårt att säga vad som kommer hända härnäst. Det senaste från regeringen är att förslaget bereds, precis som det har gjort de senaste åtta åren ...

Men varför behöver vi då en ny könstillhörighetslag och vad bör den innehålla? 

Jo, läs noggrant så ska ni få veta. Den nuvarande lagstiftningen har många problem – ett av dem är att man kopplar ihop juridiska med medicinska processer. Du behöver få läkarutlåtanden, diagnoser och ta vårdresurser i anspråk för att ens kunna påbörja den juridiska processen. Det här leder till att du får vänta i flera år på något som egentligen bara är en simpel administrativ åtgärd för Skatteverket.

Köerna till den underfinansierade transvården är dessutom flera år långa. Det rimliga hade varit att skilja på juridiken och medicinen, därför måste nästa könstillhörighetslag bygga på individens självbestämmande.

Transpersoner är en av de mest utsatta grupperna i samhället, deras rättigheter är dessutom under angrepp i stora delar världen. Republikanerna i USA inför på delstatsnivå drakoniska lagstiftningar med slutmål att utrota transpersoner från det offentliga rummet. Det handlar om lagar som förbjuder transungdomar att använda de badrum de känner sig bekväma i och att delta i sport. Det handlar också om att förbjuda lärare från att berätta om att transpersoner ens existerar. Nu senast har flera stater introducerat lagar som gör det olagligt att ge minderåriga någon form av könsbekräftande vård.

På hemmaplan kan vi som vanligt se att SD landar fel i varenda värderingsfråga de lyckas snubbla över. SD röstar konsekvent emot att stärka transpersoners rättigheter och är det enda parti som systematiskt och aktivt motarbetar hbtq-rättigheter på nationell och framför allt lokal nivå.

Men misströsta inte. Det finns brett stöd i riksdagen för en ny könstillhörighetslag, som baseras på självbestämmande. Det handlar bara om att regeringen måste agera: För att skydda de mest utsatta i samhället, och för att se till att Sverige återigen kan bli ett progressivt land i framkant. 

Detta kan verka som en marginell och oviktig fråga för många men det är människors liv det handlar om. Det handlar om att känna att samhället står på din sida, det handlar om att göra livet drägligare för de som redan har det tufft. I kombination med en stärkt transvård, ökad hbtq-kompetens i offentlig verksamhet, och ordentliga krafttag mot den psykiska ohälsan kan en ny könstillhörighetslag göra skillnad på riktigt.

Jonathan Törnstrand är ny gästkrönikör på Eskilstuna-Kurirens ledarsida och ordförande för Luf Sörmland