Detta slöseri med skattemedel mÄste fÄ ett slut

Foto: Mats Edman

GÀstkrönika2024-07-10 05:02
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att göra en insats som volontĂ€r Ă€r nĂ„got av de viktigaste en samhĂ€llsmedborgare kan göra. Oavsett om det handlar om att gĂ„ skallgĂ„ng med Missing people, dela ut mat till hemlösa hos Stadsmissionen eller lĂ€sa tidningen för Ă€ldre med dĂ„lig syn, gör civilsamhĂ€llets bidrag Sverige varmare, vĂ€nligare och mer medmĂ€nskligt. 

Samtidigt ligger sjÀlva vÀrdet i volontÀrinsatser att de Àr just frivilliga och att de inte innebÀr nÄgra kostnader för skattebetalarna. DÀrför Àr det oerhört mÀrkligt att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhÀllesfrÄgor (MUCF), pÄ uppdrag av regeringen, nu fördelar drygt 19 miljoner kronor till 15 civilsamhÀllesorganisationer för volontÀrsamordning.


I samband med att beslutet om stöd till frivilligorganisationers arbete med volontĂ€rer fattades i vĂ„ras sade socialminister Jakob Forssmed (KD) att: “regeringen vill öka möjligheterna till engagemang genom matchning och samordning mellan mĂ€nniskor som vill engagera sig ideellt i olika uppdrag och ideella verksamheter som har behov eller kan kanalisera detta engagemang”.

I verkligheten har redan de seriösa organisationerna en vĂ€l fungerande volontĂ€rsamordning – huvudsakligen bekostad av deras insamlingsverksamhet. Ofta med fast anstĂ€lld personal.

Givetvis lĂ€r det inte vara nĂ„gon som tackar nej till ytterligare sköna miljoner. Men hur dessa pengar skulle fĂ„ svenskar som inte tidigare varit intresserade av att göra en insats och bidra Ă€r svĂ„rt att förstĂ„. 

Missing People, en av de organisationer som nu ges pengar, har i dagslÀget redan mer Àn 70 000 frivilliga som har anmÀlt sig för att hjÀlpa till vid sökinsatser. Varför ska skattebetalarna skjuta till ytterligare pengar dÄ?


Dessutom Ă€r det enklare Ă€n nĂ„gonsin för den som vill engagera sig att hitta möjligheter att göra det. Ett klick bort i telefonen eller datorn finns all information i vĂ€rlden om volontĂ€rjobb frĂ„n nĂ€r och fjĂ€rran. Aldrig förr har antalet frivilligorganisationer varit fler och möjligheterna att bidra för att lyfta andra – mĂ€nniskor eller djur – större. Det Ă€r till och med sĂ„ att mĂ„nga organisationer tvingas tacka nej till frivilliga, eftersom det Ă€r sĂ„ mĂ„nga som vill dra sitt vĂ€lgörenhetsstrĂ„ till stacken.

Ur den aspekten Ă€r det ofattbart att regeringen, och dĂ€rtill en borgerlig sĂ„dan, tycker att det Ă€r rimligt att ösa miljoner över volontĂ€rsamordning. Rent av korkat. Detta slöseri med skattemedel mĂ„ste fĂ„ ett slut.  

Malin Lernfelt Àr fristÄende liberal skribent pÄ Liberala NyhetsbyrÄn