Vi behöver påminnas om att förlossning är farligt

.

.

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2020-08-06 16:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under coronapandemin har intresset för att föda hemma ökat markant, berättade Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet häromveckan (SVT 30/7). Hembarnmorskorna har fått dubbelt så många uppdrag och man efterfrågar nu nationella riktlinjer. Till skillnad från i många andra länder finns ingen samordning runt hemförlossningar och regionerna har ingen skyldighet att erbjuda hjälp för den som väljer bort sjukhusfödsel – de får bekostas av de blivande föräldrarna själva. 

Det är lätt att förstå människor som känner sig negativt inställda till att föda barn på sjukhus. De sterila sjukhusmiljöerna inger inte den känsla av trygghet och kontroll som de flesta födande kvinnor önskar. Hemma bestämmer man själv och blir inte ”störd” av sjukvårdspersonal som springer in och ut. Den press och personalbrist som råder inom förlossningsvården har inte direkt gjort saken bättre. 

När jag födde mitt fjärde barn förra året räknade vi till över 20 olika personer, över 20 ansikten, över 20 namn som passerade genom rummet under de åtta timmarna. Det var visserligen en igångsättning, men okomplicerad, ingen smärtlindring förutom lustgas och inget att sy när bebisen var ute. Till slut orkade jag knappt säga hej och kände mig ganska uppgiven att gång på gång tvingas svara på samma frågor. 

Men. Och detta är inget litet men, utan ett jättestort livsavgörande men. Hade något hänt, med mig eller bebisen, hade vi haft förlossningsläkare där på bara någon minut. Vi hade haft tillgång till akutsnitt, intensivvård och neonatal expertis. Det är anledningen till att jag aldrig skulle ta risken att föda barn hemma. 

Allt oftare är det som att svenskarna, vilka haft tillgång till välutbildad mödravård och sjukhusförlossningar under lång tid, glömmer bort att bära och föda barn är något av det mest riskfyllda en kvinna kan utsätta sig för. Det gör att man börjar göra märkliga prioriteringar. Som att sätta bekvämlighet och kontroll före liv och död. Detta trots att sjukvården många gånger försökt att vara tydliga med vad som sätts på spel. 

När tendenserna till att fler önskade hemförlossning började synas i våras var Gunilla Halberg, sektionschef vid förlossningen på Akademiska sjukhuset tydlig: ”Vi kommer aldrig att rekommendera hemförlossning. På sjukhuset finns nödvändig vård nära till hands vid behov” (UNT 12/4). 

Det är den linje som även Myndighetssverige bör hålla fast vid, covid eller inte. Att införa riktlinjer som innebär att regionerna ska sanktionera och bekosta hemförlossningar skulle ytterligare spä på myten om att föda barn inte är farligt. Det är det. 

Malin Lernfelt är fristående liberal skribent.