Bra nordiskt budskap till Zelenskyj i Stockholm

Alex Voronov.

Alex Voronov.

Foto: Mats Edman

GÀstkrönika2024-06-05 05:03
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

De nordiska lÀnderna mÄ skilja sig Ät i politisk kultur. Men det finns Àven stor samstÀmmighet mellan oss i stil, i tilltal, i synen pÄ vÀrlden och vÄr plats i den. Som smÄ lÀnder Àr vi beroende av en regelbaserad vÀrldsordning. Vi delar en utsatthet i nÀrheten av ett Ryssland som för ett anfallskrig. Vi har inte utrymme för soloÄkning och har ingen nytta av stora ord utan handling, samtidigt som samarbete betyder allt för oss.

Det var iögonfallande under fredagens presstrĂ€ff i Stockholm med nordiska ledare och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med anledning av det nordisk-ukrainska toppmötet. 

Det förekom inga fÀrgstarka deklarationer eller yviga gester. Men det utstrÄlades en hel del stram beslutsamhet och skickades ett tydligt budskap till Ukrainas president att ett handslag hÀr uppe i norr betyder nÄgot.

Norges statsminister Jonas Gahr StÞre uttryckte det sÄ, vÀnd till Zelenskyj, att vi i Norden Àr pragmatiska och praktiska mÀnniskor och att vi hÄller det vi lovar. Finlands president Alexander Stubb benade ut vad Ukraina behöver pÄ kort sikt (krigsseger), medellÄng sikt (rÀttvis fred) och lÄng sikt (medlemskap i EU och Nato).

Danmarks statsminister Mette Frederiksen medgav att vi ger Ukraina för lite och för sent i militĂ€r hjĂ€lp, och att vi mĂ„ste Ă€ndra pĂ„ det. Hon sa ”vi” trots att Ukraina hade haft en betydligt starkare stĂ€llning pĂ„ slagfĂ€ltet om alla allierade hade levererat som danskarna. Bara Estland har hittills gett Ukraina mer i förhĂ„llande till sin ekonomi.

undefined
Allierade. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltog 31 maj vid det nordiska toppmötet i Stockholm.


Sverige har hittills varit varken först eller störst i stödet till Ukraina. Det tog ett tag innan vÄrt land rullade ut de riktigt stora hjÀlppaketen och den svenska regeringen driver inte pÄ andra allierade. Den svensk-ukrainska överenskommelsen om sÀkerhetssamarbete, som nu ingicks samtidigt med Norge och Island, har kommit efter att bÄde Danmark och Finland undertecknat motsvarande dokument med Ukraina.

Men det svenska stödet Ă€r nu riktigt respektingivande och Sverige Ă€r villigt att pĂ„ omrĂ„de efter omrĂ„de ta risker dĂ€r överlĂ„telse av försvarsmateriel till Ukraina innebĂ€r ”tillfĂ€llig nedgĂ„ng i den svenska försvarsförmĂ„gan” som det heter.

Det gĂ€ller nu bara att hĂ„lla i detta. Den treĂ„riga ramen pĂ„ 75 miljarder kronor, som regeringen och SD presenterade nyligen, ser stor ut nu – men kommer inte att rĂ€cka med tanke pĂ„ hur stora resurser detta krig slukar. Ramen fĂ„r inte bli ett tak. Har vi inte materiel, fĂ„r vi ge reda pengar. 

NÀr vi sÀger att Ukrainas sak Àr vÄr, mÄste vi visa det med plÄnboken.

Alex Voronov Àr fristÄende liberal skribent pÄ Liberala nyhetsbyrÄn och tidigare politisk redaktör pÄ tidningen