Därför kan det verka vettigt att rösta på Trump

Utgången i det amerikanska presidentvalet är oviss. Trumps populistiska budskap går hem bland många väljare. Det kan vi som svenskar tycka är märkligt. Men då behöver vi fråga oss vad det är vi inte fattar.

Utgången i det amerikanska presidentvalet är oviss. Om de svenska väljarna hade kunnat avgöra valet hade Harris vunnit. Så varför röstar hälften av de amerikanska väljarna på Trump?

Foto: Eskilstuna-Kurirens ledarredaktion

Ledarkrönika2024-11-04 11:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om svenska väljare hade kunnat bestämma vem som blir USA:s nästa president hade Demokraternas kandidat Kamala Harris vunnit valet. Åtminstone om man får tro de opinionsmätningar som Indikator Opinion gjort för SR Ekot och den undersökning som Ipsos gjort för DN.

Men i USA är valutgången oviss. Många av de amerikanska väljarna föredrar Republikanernas kandidat Donald Trump. Och får man tro de amerikanska opinionsundersökningarna är det oerhört jämt mellan kandidaterna. Några tusen röster kan komma att avgöra valet.

För många svenskar är det svårt att förstå varför de amerikanska väljarna inte inser faran att åter välja Donald Trump till president. Och det finns många goda skäl att oroa sig. Trump är en kandidat som inte tycks sky några medel för att få som han vill. Inte heller har han en grundläggande respekt för demokratin.

Enbart Trumps agerande när han förlorade valet för fyra år sedan borde ha fått honom diskvalificerad på livstid att ställa upp i någon form av val igen. Nu blev han inte det. 

Som svensk är det därför lätt att fråga sig varför de amerikanska väljarna inte fattar. Varför de inte ser de faror som svenskarna gör?

Men då ställer vi oss då fel fråga. Den rätta frågan är snarare vad det är som vi svenskar inte fattar, trots att många av oss tycker att vi har goda kunskaper om och förståelse för det amerikanska samhället. Uppväxta som vi är med tv-serier, böcker, mat och musik från USA. Många svenskar har även besökt USA som turister någon vecka och känt sig väl hemmastadda. 

Men det är inte riktigt samma sak som att verkligen förstå hur det är att leva i landet. 

undefined
Harris eller Trump, snart är valet avgjort.

Det går inte att se USA som ett enda land. Visst är det lätt att fatta att olika delar av landet skiljer sig åt. Ungefär som att det skillnad mellan Skåne och Västerbotten. 

Men USA är en federation, där de olika delstaterna har ett långtgående självbestämmande. Något som på sistone kanske blivit tydligast i synen på rätten till abort. Sedan delstaterna fick rätt att lagstifta i frågan 2022 har 15 delstater helt förbjudit abort med vissa undantag som att kvinnans liv är i fara. I andra delstater är aborträtten fortfarande given.

I vilken delstat du bor bestämmer i hög grad vilka rättigheter du har, vilken skatt du betalar, och vilket socialt skyddsnät du har. 

undefined
Demokraternas kandidat Kamala Harris vunnit valet om de svenska väljarna fått bestämma.

Det finns inget generellt välfärdssystem i USA. 

Minst 26 miljoner amerikaner (av dem över två miljoner barn) saknar exempelvis helt och hållet sjukförsäkring. Många andra har försäkringar som bara täcker basal sjukvård, all annan vård får man betala för själv och det är dyrt, riktigt dyrt. Många amerikaner betalar av på gamla vårdskulder och fruktar att de ska dra på sig nya. 

Det finns heller ingen obligatorisk föräldraförsäkring. Blivande föräldrar kan ha behövt spara i flera år för att en av dem ska kunna stanna hemma några månader efter att barnet har fötts. Därefter behöver de börja spara för barnets studier på college/universitet som i värsta fall kan kosta upp till 50 000 dollar per läsår.

Så även om många amerikaner tjänar betydligt mer pengar än svenskar har de samtidigt en mer osäker ekonomisk tillvaro och större privata utgifter. Det kan gå fort utför på ett sätt som det är svårt att greppa för många svenskar.

Och det här Donald Trump kommer in. Precis som i resten av världen har det varit ett antal tuffa ekonomiska år i USA. Privatekonomin har tagit stryk för en stor grupp amerikaner. Många ser tillbaka på Trumps tid som president när ekonomin var bättre och därmed den upplevda tryggheten var större.

Det blir därför lockande att lyssna på Trumps löften om att hans politik ska förbättra ekonomin och skapa fler jobb i USA. 

undefined
Oron bland många svenska väljare är stor för att Donald Trump åter ska bli president.

Att det är en ekonomisk politik som kommer att leda till sämre ekonomi för många amerikaner är ett budskap som inte är lika lätt att sälja in. Väljarna har ett facit och ett löfte. Många väljare nöjer sig med det.

Populistiska budskap som det Trump för fram måste ha en mylla att gro i. Både inom sitt parti, Republikanerna, och bland väljarna. Och en sådan välgödslad mylla finns i dag i det amerikanska samhället. Det är ett samhälle där missnöjet breder ut sig i breda lager, där många människor känner sig felfördelade på många sätt. Den amerikanska väljarskaran är också mer konservativ än den svenska. Liberala budskap går inte per automatik hem. 

Det är i denna mix som Trump har hittat sina budskap och sina väljare. Det är bara att beklaga.