Tim Walz är ett säkert kort från "svenskstaten" Minnesota

Minnesotas guvernör Tim Walz kandiderar för Demokraterna för att bli vice president i USA.

Minnesotas guvernör Tim Walz kandiderar för Demokraterna för att bli vice president i USA.

Foto: Steve Karnowski

Ledarkrönika2024-08-12 05:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan gå snabbt i amerikansk politik. För några veckor sedan var guvernör Tim Walz inte särskild känd utanför sin hemstat Minnesota. Sedan drog sig president Joe Biden ur kampanjen och vicepresident Kamala Harris blev Demokraternas presidentkandidat. Hon valde i sin tur Tim Walz som vicepresidentkandidat. Så kom han i det stora rampljuset.

Walz ses som ett säkert kort, som kan hjälpa Demokraterna i nyckelstater som Wisconsin, Michigan och Pernsylvania. Han har fått brett stöd i det brokiga partiet Demokraterna.

Tidigare representerade Walz en ganska konservativ valkrets i södra Minnesota. Men som guvernör har han stått bakom en i USA mer vänsterinriktad politik som kostnadsfria skolluncher, kostnadsfri universitetsutbilning för låginkomsttagare, betald föräldraledighet, stärkta transrättigheter, aborträtt, rösträtt för brottslingar, hårdare vapenkontroll, legalisering av cannabis och rätt för papperslösa/illegala invandrare att ta körkort.

I några fall mer långtgående än i Sverige, som rättigheter för papperslösa/illegala invandrare, legalisering av cannabis och aborträtt fram till födseln. I Sverige upphör den fria aborten när fostret anses livsdugligt. Många demokrater har sedan "hippieeran" haft en mer "flummig" syn på cannabis.

De här reformerna blev möjliga genom att Demokraterna kontrollerar delstatens båda kamrar och guvernörsposten. Republikanerna har ändå haft vissa förhoppningar i årets presidentval, men Minnesota med knappt sex miljoner invånare brukar stödja Demokraterna. Sedan 1932 har Republikanerna bara vunnit Minnesota tre gånger, 1952, 1956 och 1972. 

De åtta kongressledamöterna är dock fyra var för partierna. Vi ser samma trend som på många andra håll. Lågutbildade och boende utanför storstäderna röstar mer höger, medan minoriteter och välbärgade välutbildade storstadsbor röstar mer vänster. Minnesotademokraterna har en väljarförändring som påminner om Socialdemokraternas i Sverige. 

Många svenskar och andra nordbor utvandrade till Minnesota.  Tim Walz svenska farmor har väckt uppmärksamhet, men hans fru Gwen kan ha starkare kopplingar. Hon studerade på Gustavus Adolphus college, som har tydliga svenska band.

Kopplingen till Norden finns kvar. Min fru är från Minnesota och min svärmor hette Hammerberg som ogift. Vid mitt första besök i Minnesota på 1980-talet skojade en politiskt aktiv att det fanns valkretsar där en häst skulle vinna om den hade ett skandinaviskt namn.

Minnesota har också tidigare haft mer inslag av välfärdsstat än andra delar av USA, valdeltagandet är högre, fackföreningarna starkare och alkoholpolitiken mer restriktiv. Det kan förklaras med nordiskt inflytande.

Två tidigare vicepresidenter, Hubert Humphrey och Walter Mondale kom från Minnesota och hade norskt påbrå. Hubert Humphrey var med och slog ihop Demokraterna med ett lokalt arbetar- och bondeparti på 1940-talet. Därför heter partiet i Minnesota än i dag Demokratiska arbetar- och bondepartiet (DFL på engelska). Humphrey var bland annat senator och pådrivande för medborgerliga rättigheter för svarta.

Han förlorade kampen om att bli presidentkandidat 1960 mot John Kennedy. Humphrey, med mindre pengar, kunde inte hävda sig mot den välbärgade Kennedyklanen 1960. När John Kennedy drev kampanj med privatplan åkte Humphrey buss, och möjligen skaffade den skrupelfrie pappa Joe Kennedy röster från maffian

Hubert Humphrey hade nära kontakter med svenska socialdemokrater och besökte Tage Erlander på Harpsund. Men som vicepresident åt Lyndon Johnson kom han att förknippas med Vietnamkriget, och då försämrades relationerna. Han förlorade knappt presidentvalet 1968 mot Richard Nixon. Humphrey kämpade på och var som helhet värd ett bättre öde.

I Minnesota är han desto mer känd. Min fru Michele kom som tonåring hem och berättade stolt att hon hade skakat hand med Humphrey. Föräldrarna muttrade att det var fler Minnesotabor som hade skakat hand med honom än de som inte hade gjort det.

Minnesota har likt Sverige förändrats demografiskt. I Minneapolis finns en stor grupp somalier, som ser ut att ha integrerats bättre än motsvarande folkgrupp i Sverige. Minneapolis representanthusledamot Ilhan Omar har somaliskt ursprung. Hon är står till vänster i Demokraterna, men har fått kritik för sin syn på Mellanöstern och för att tidigare ha "gullat" med president Erdogan i Turkiet. 

Tipset är ändå att med Tim Walz är Minnesota säkert för Demokraterna i höst. Min fru och båda barnen har dubbelt medborgarskap och får rösta i USA. Närmare bestämt i den valkrets utanför Minneapolis där Michele bodde innan hon flyttade till Sverige. Lär bli tre röster åt Harris/Walz.