Korruption hör inte hemma i det offentliga Sverige

Mikael, Anders och Johan eller Anna, Maria eller Kristina ska inte kunna skylla mutor och jÀv pÄ naivitet.

En riskfaktor för korruption Ă€r att samma ”killgĂ€ng” kommer överens om affĂ€r efter affĂ€r och med tiden blir lite för mycket tjenis med varandra.

En riskfaktor för korruption Ă€r att samma ”killgĂ€ng” kommer överens om affĂ€r efter affĂ€r och med tiden blir lite för mycket tjenis med varandra.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Ledarkrönika2024-10-05 05:02
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ledarkrönika

Är du en 42-Ă„rig manlig mellanchef? Arbetar du i offentlig sektor? Har du svarat ja pĂ„ frĂ„gorna kan det vara dags att rannsaka dig sjĂ€lv.

För det Àr ocksÄ beskrivningen av den vanligaste mutbrottslingen i Sverige (DS 4/10).

Vill man spetsa till det ytterligare kan man lĂ€gga till att de vanligaste namnen pĂ„ chefer i Sverige Ă€r Mikael, Anders och Johan. 

Det Ă€r inte riktigt sĂ„ som brottslingar brukar beskrivas i allmĂ€nhet. 

Det kanske ocksĂ„ Ă€r dĂ€rför som landets korrupta mellanchefer inte alltid betraktar det som de gör som olĂ€mpligt eller brottsligt – trots att pengar i ett kuvert Ă€r den vanligaste mutan. 

Men mutor kan ocksÄ bestÄ av annat. Det berÀttar Parul Sharma, generalsekreterare för Institutet mot mutor (IMM) i en intervju i Dagens SamhÀlle. UtifrÄn de mutbrottsdomar som IMM gÄtt igenom, kan institutet exempelvis dra slutsatsen att det i samband med upphandlingar i infrastruktur- eller byggprojekt kan ske sidoförhandlingar dÀr leverantören exempelvis lovar att bygga en veranda till extra bra pris.

Men Parul Sharma pekar i intervjun pĂ„ flera röda flaggor som kommuner och regioner bör se upp med. En Ă€r homogenitet. Det vill sĂ€ga att alla som möts och förhandlar Ă€r för lika, exempelvis de dĂ€r 40-Ă„riga cheferna som bĂ„de finns i den offentliga sektorn och pĂ„ sĂ€ljsidan. Samma ”killgĂ€ng” som gör upp om affĂ€r efter affĂ€r och helt enkelt blir lite för mycket tjenis med varandra. 

Det Ă€r dĂ„ skarpa grĂ€nser tenderar att luckras upp. 

undefined
Den vanligaste mutan Àr fortfarande ett kuvert med sedlar i.

Det Ă€r lĂ€ttare att jobba med ”killarna” man kĂ€nner Ă€n att ta in en helt ny firma. Och det gĂ„r ju att skrĂ€ddarsy ett uppdrag genom att skriva vĂ€ldigt nischade och detaljerade kravstĂ€llningar i underlagen till offentliga upphandlingar sĂ„ att en firma – den man brukar jobba med – uppfyller kraven lite bĂ€ttre Ă€n andra. 

Återkommande nischade och detaljerade kravstĂ€llningar kan dĂ€rför vara ett varningstecken pĂ„ samma sĂ€tt som att om en enskild handlĂ€ggares upphandlingar nĂ€stan alla mynnar ut i direktupphandlingar. 

Ett sĂ€tt att motverka detta Ă€r, enligt Parul Sharma, att inte samma personer fĂ„r arbeta med samma typer av upphandlingar Ă„r efter Ă„r. 

Det kan vara sĂ€rskilt viktigt i mindre kommuner dĂ€r det bara finns ett fĂ„tal leverantörer, konstaterar Sharma, som tipsar om att man kan försöka lĂ„na in handlĂ€ggare frĂ„n andra kommuner som ett sĂ€tt att bryta ett subjektivt och jĂ€vigt mönster i upphandlingarna. 

Och det Ă€r utan tvekan viktigt att jobba med de hĂ€r frĂ„gorna. För korruptionen finns i hela det offentliga Sverige. Trenden Ă€r dessutom tydlig: Sverige fortsĂ€tter att tappa poĂ€ng pĂ„ rankinglistan över korrupta lĂ€nder. Visserligen frĂ„n en topposition bland vĂ€rldens minst korrupta lĂ€nder – men utvecklingen gĂ„r inte Ă„t rĂ€tt hĂ„ll. 

Men det gĂ„r att minska korruptionen. Verktygen stavas medvetenhet, aktivt arbete och öppenhet. 

De flesta har tillrĂ€ckliga teoretiska kunskaper om vad som Ă€r jĂ€v, mutor och korruption, men mĂ„nga har Ă€ndĂ„ svĂ„rt att omsĂ€tta sina kunskaper i praktisk medvetenhet. 

Att det de gör inte Ă€r okej. 

FörvĂ„nande mĂ„nga som fastnar med handen i kakburken motiverar sitt handlande med att de försökt hitta en pragmatisk lösning pĂ„ ett problem, trots att de borde ha fattat att det de gjort inte Ă€r tillĂ„tet. Det Ă€r exempelvis svĂ„rt att tolka sedlar i kuvert som nĂ„got annat Ă€n en muta. 

undefined
Den tidigare landshövdingen i Stockholm Anna Kinberg Batra var visserligen ingen mellanchef. Men professorn i förvaltningsrĂ€tt vid Uppsala universitet Olle Lundin, kallar hennes rekryteringar av vĂ€nner till lĂ€nsstyrelsen för ”ren och skĂ€r korruption”.

Det Ă€r dĂ€rför man mĂ„ste jobba aktivt i varje organisation för att öka medvetenheten hos varje medarbetare om vad som Ă€r okej eller inte – inte minst i samband med upphandlingar. Det ska inte gĂ„ att skylla pĂ„ att man Ă€r naiv. 

Det Ă€r dĂ€rför viktigt att signalerna om att detta arbete Ă€r prioriterat kommer uppifrĂ„n. Det ska inte gĂ„ att negligera. Det ska inte gĂ„ att hĂ€nvisa till riktlinjer som visserligen finns men sĂ€llan anvĂ€nds. 

Till sist behövs öppenhet. I organisationer dĂ€r det rĂ„der tystnadskultur eller dĂ€r man gör sitt bĂ€sta för att minska insynen Ă€r det mycket lĂ€ttare för osunda kulturer att gro, vĂ€xa och frodas. 

Mikael, Anders och Johan eller Anna, Maria eller Kristina (som Àr de vanligaste namnen pÄ kvinnliga chefer) ska inte komma undan. Korruption, mutor och jÀv hör inte hemma i det offentliga Sverige.