Aleksej Navalnyj, rysk oppositionspolitiker och anti-korruptionsaktivist, ligger i koma på ett sjukhus i Omsk. Flygplanet som han färdades med från Tomsk i torsdags gjorde en nödlandning efter att han blivit akut sjuk.
Navalnyj har av allt att döma blivit förgiftad. En möjlighet är att han fick någon giftsubstans i teet som han drack på flygplatsen före avresan.
Den ryska regimens megafoner började omedelbart sprida ”teorier” om allt från att Navalnyj fått en svår bakfyllereaktion till att han missbrukar narkotika. Sådana förklaringar går dåligt ihop med renlevnadsmänniskan Navalnyj. Ryssland har också en lång historia av förgiftningar som drabbar uteslutande personer som har kommit på kant med regimen. Här är några kända:
Journalisten Anna Politkovskaja hamnade 2004 i medvetslöshet efter att ha druckit te på ett flyg. Läkare konstaterade förgiftning med okänt medel. Politkovskaja överlevde den gången men sköts ihjäl i Moskva två år senare.
Hennes advokat, Karinna Moskalenko, drabbades av illamående 2008 i Strasbourg medan hon arbetade med att driva fall mot Ryssland i Europadomstolen. Hon och hennes man upptäckte ett tiotal små kulor på golvet i sin bil, som visade sig vara kvicksilver.
Aleksandr Litvinenko, avhoppad FSB-agent, mördades 2006 i London efter att ha fått i sig det radioaktiva medlet polonium-210 via mat och/eller dryck. En brittisk kriminalutredning konstaterade att det var fråga om ett mord utfört av rysk säkerhetstjänst.
Vladimir Kara-Murza, vän och politiskt allierad till den mördade oppositionsledaren Boris Nemtsov, utsattes för två förgiftningar – 2015 och 2017. Han överlevde och bor fortfarande i Ryssland medan hans familj har flyttat utomlands av säkerhetsskäl.
Pjotr Verzilov, som funnits i kretsen runt Pussy Riot, fick i sig gift 2018 men räddades efter att ha tagits till ett sjukhus i Tyskland.
Och så den kanske mest uppmärksammade förgiftningen i närtid, den av tidigare GRU-officeren och dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter, Julia Skripal, i brittiska Salisbury i mars 2018. De hade kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok. Brittisk polis identifierade två ryska underrättelseofficerare som misstänkta.
Därutöver finns ett antal mindre kända fall av personer som överlevt misstänkta förgiftningar eller dött under mystiska omständigheter. I många av dem, och i de av förgiftningarna ovan som inträffat i Ryssland, finns även ett mönster av prover som inte tas i tid eller förstörs, vårddokumentation som försvinner och läkare som inte vågar tala klarspråk eller ändrar sina utsagor.
Aleksej Navalnyj har kämpat mot regimen praktiskt taget under hela Vladimir Putins tid vid makten. Tidvis som en nationalist med etniskt intoleranta inslag och på senare år som en mer mittenorienterad politiker. Men det är först under de senaste decenniet som han har blivit känd för den breda ryska allmänheten, främst genom de korruptionsavslöjanden som han och hans organisation, Stiftelsen för kampen mot korruption (FBK), har gjort.
Praktiskt taget alla som är någon i Ryssland har varit föremål för granskningarna. Den mest uppmärksammade är den som gjordes 2017 om den dåvarande premiärministern Dmitrij Medvedev. Det handlar om hans många lyxhus, båtar, landegendomar, vingård med mera som formellt ägs av olika välgörenhetsorganisationer men i praktiken tillhör honom. Undersökningen finns på engelska på stiftelsens hemsida.
Navalnyj och FBK börjar ofta samla dokumentation om myndighetspersoner långt innan de når toppen av sina karriärer och kan sopa undan spår. Exempelvis granskningen av premiärminister Michail Misjustin, som tillträdde sin post i början av året, inleddes 2015 när han var chef för ryska skattemyndigheten.
Efter att Misjustin blev premiärminister presenterade FBK sitt avslöjande, om familjen Misjustins egendom till ett värde av sammanlagt runt en halv miljard kronor. Trots att varken ministern själv, hans fru, syster, föräldrar eller hans barn, som står som ägare till mycket, har legala inkomster som kommer i närheten av dessa belopp.
Det är detta som gör Aleksej Navalnyj så farlig för regimen. Han dissekerar den ryska maktsfärens genomkorrupta natur, där makthavare ger utvalda affärsmän gräddfiler till att tjäna mycket stora pengar i utbyte mot ”provision” på motsvarande belopp.
Navalnyj slår där det gör ondast. Han sätter ljuset på det som finns i putinisternas plånböcker och frågar hur det har hamnat där. Han nämner familjemedlemmar vid namn och sparar inte på ord som tjuv och maffia.
I skrivande stund för Aleksej Navalnyjs familj en kamp mot ryska myndigheter för att flyga ut honom för vård i Tyskland. Det handlar om att rädda hans liv och hälsa. Att bistå i det är det viktigaste som makthavare utanför Ryssland nu kan göra för att hjälpa.
Allt detta visar också vikten av fri granskning av makten i en sluten stat som Ryssland. De som arbetar med detta, de allra flesta med betydligt mindre resurser än Navalnyj, behöver allt stöd de kan få.