Det är mindre än två veckor till julafton, tre till nyårsafton. För många i Sverige är det vanligt att denna period är fylld av aktiviteter. Julklappar inhandlas. Adventsmys med familj och vänner. Julborden avlöser varandra. Många reser också tillbaka till sin hemort.
Men i år blir jul och nyår annorlunda för många. Det var beskedet under tisdagens presskonferens med statsminister Stefan Löfven (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Från och med måndag gäller skärpta nationella råd. Lokala allmänna råd försvinner. Budskapet var att alla har ett ansvar att minska risken för smittspridning under högtidsperioden.
Människor lever i olika familjekonstellationer. Familjemedlemmar kanske bor i olika delar av landet. Det kräver eftertanke hur jul och nyår kan firas på ett smittsäkert sätt. Därför har Folkhälsomyndigheten lämnat över ett stort ansvar på alla att själva tänka ut hur man bäst minskar risken för smitta.
På presskonferensen ger Carlson en del förslag. Bor man i närheten av varandra är det klokt att ses utomhus. Varför inte klä sig varmt för en längre promenad, ses i en park eller, om man har tillgång till det, terrassen eller trädgården? Glögg kan tas med i termos.
Det kan vara klokt att avstå resor till annan ort. Det går att umgås genom digitala kanaler. Om du ändå väljer att resa till mor-eller farföräldrar, syskon eller vänner, åk då helst med bil eller cykel. Ska du resa kollektivt välj alternativ där du kan boka platser, och res på tider där risken för trängsel är lägre. Många transportföretag publicerar vilka restider som många väljer. Tänk på att tvätta händerna och att hålla avstånd till andra resenärer. Fundera också över hur du ska bo och umgås på den andra orten.
Allt socialt umgänge bör hållas inom en liten krets av människor. Om du exempelvis umgås med din närmaste familj under julafton, är det också dem du ska tillbringa tid med under juldagen och annandag jul med mera. Att umgås med olika sällskap är ingen bra idé. Låt därför bli att besöka olika släktingar och vänner under julhelgen. Samma gäller eventuella besök på annan ort.
Coronapandemin är en farlig cocktail av saker som ökar risken för psykosociala besvär. Sjukdomen skördar liv och hälsa. Många är därför oroliga för att smittas eller smitta. Andra har eller är rädda för att förlora jobb och inkomster. En del branscher har drabbats ekonomiskt hårt. Många restauranger får ofta in mycket pengar från julborden, vilket folk nu lär avstå. Fler konkurser är att vänta.
I andra branscher jobbar fler hemifrån. Anställda träffar kollegor och chefer sällan. Det är därför svårare att få en uppfattning om varandras mående. Många har förlorat vardagsrutiner. Telefon- och videosamtal i grupp och enskilt på jobbet kan vara ett bra sätt för chefer att se hur anställda faktiskt mår. Vissa klarar sig utmärkt med mer fjärrarbete, andra saknar gemenskapen på jobbet. Var ärlig när chefen frågar, kanske kan han eller hon hitta lösningar som funkar för dig.
Det vanligaste skälet för sjukskrivningen under pandemin har varit för förkylningssymptom. Men enligt Maria Steneskog Nyman, beteendevetenskaplig rådgivare och chef för Previas Sjuk- och frisktjänst har siffrorna för sjukanmälningar på grund av psykosociala besvär ökat rejält under hösten, i jämförelse med andra år. Den ideella organisationen Suicide Zero som arbetar för att minska antalet självmord i Sverige har varnat för att risken för självmord ökar ju längre pandemin pågår.
En del trivs med att vara ensamma under julen. Men ofrivillig ensamhet kan vara farlig för hälsan. Och under jul och nyår kan det bli särskilt tungt. I och med att kretsen för julfirandet ska vara liten finns risken att fler står utan sällskap under decemberhelgerna i år. Människor är sociala varelser och behöver varandra. Och även om långt ifrån alla är bekväma med kramar och närhet från vänner och bekanta behöver många det.
Det är alltid viktigt att människor tar hand om varandra. Men under pandemin är det särskilt viktigt. Mår du dåligt och känner dig ensam under julhelgen och inte vill prata med vänner eller familj, finns stödlinjer att ringa. Du är inte ensam om att vara ensam. Har du kraftfull ångest, långvarig nedstämdhet och mycket oro bör du söka upp vården.
Vad kan vi göra för att andra ska känna sig mindre ensamma? Kanske ringa den där vännen som du är särskilt orolig för under julhelgen. Varför inte samla flera kompisar i samma videosamtal en dag? Någon kanske till och med kan delta via videolänk under längre stunder samtidigt som du stickar, lagar eller äter mat. Små saker som att skicka vykort och trevliga meddelanden är också bra.
Den typen av handlingar kan minska känslan av ensamhet. Varför inte börja redan denna helg?