Andrei skapade sin egen drömcykel – i dag är den spårlöst försvunnen

I ett och ett halvt år jobbade Andrei Kuzelev på att bygga sin unika cykel. Efter fem månader blev den stulen och är nu spårlöst försvunnen.

Andreis egen bild på sin cykel. 300 mil hann jag cykla på den sedan blev den stulen.

Andreis egen bild på sin cykel. 300 mil hann jag cykla på den sedan blev den stulen.

Foto: Privat

Övrigt2017-11-09 08:28
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Andrei Kuzelev säger just inget alls, men han tänker desto mer. Han skulle vilja prata med den eller de som med en vinkelslip bara sågade upp hans lås på hans modifierade mountainbike-cykel som han gjort om till en el-cykel.

Andrei har åtta kilometer till sin arbetsplats och tänkte att det skulle vara perfekt om han hade just en el-cykel. Men gärna en som man kan köra med i skogen också, och gärna med rejäla däck.

Senare upptäckte han att den enda cykel han kunde tänka sig helt enkelt inte fanns att köpa, så vad gör man då? Man bygger en själv.

Cykeln han byggde fick mycket uppmärksamhet, många han mött har nickat uppskattande och flera har till och med stoppat honom och funderat på vart de själva kan få tag på en liknande skapelse.

Visserligen rullade den kanske si så där:

‒Om du trampart upp lite fart på en vanlig cykel så kanske du kan rulla hundra meter eller så. De här däcken gjorde att man kanske kunde rulla tio, femton meter, sedan var man tvungen att trampa igen. Men å andra sidan får man inga punkteringar ens om man kör på stenar eller klippor.

Andrei var medveten om att cykeln drog blickar till sig, och han tänkte på säkerheten och använde sig av godkända lås.

Hemmavid tog han alltid med sig cykeln in i lägenheten. På jobbet ute i Svista ställde han cykeln, som många andra, i ett litet cykelhus med låst dörr.

Ändå räckte det inte. 26 oktober slog tjuven eller tjuvarna till samtidigt som Andrei var på sitt jobb. Någon eller några körde helt enkelt en vinkelslip rakt genom bygeln i låset och stack i väg med cykeln.

‒Allt som låg kvar var det trasiga låset och en av stänkskärmarna, säger Andrei själv och ruskar på huvudet.

‒Huset var väl inte helt säkert. Det gick att sparka upp dörren

Andrei har förstås gjort en anmälan hos polisen, som lade ned förundersökningen direkt, och han har varit i kontakt med försäkringsbolaget som räknade ned cykelns värde från 15 000 kronor till 11 000.

‒Det var minus åldern på cykeln.

Sedan dess har Andrei också försökt skicka ut en efterlysning om någon har sett något, men tror nog inte så mycket på att få något napp.

‒Det troliga är att cykeln monterats ned i delar och kanske sålts, eller också är det någon som har glädje av den i ett helt annat land.

Han vill dock gärna varna andra. Om du äger en cykel som du verkligen tycker om och vill behålla:

‒Se till att du kan ha den inom synhåll hela tiden. Du kan låsa den hur mycket du vill, det hjälper inte om tjuven är utrustad med en vinkelslip.

Fortfarande vanligaste egendomsbrottet

Lite drygt 6 procent av alla svenska hushåll drabbas av cykelstöld och uppklarningsnivån ser allt utom ljus ut.

Av de 65 500 cykelstölder som polisanmäldes under 2016 lade polisen ned utredningen i 61 900 fall direkt.

Cirka 300 av de cirka 65 500 fick tillbaka sin stulna cykel.

28 500 cyklar stals under första halvåret i år enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). I Sverige minskar antalet cykelstölder om man jämför första halvåret i år med första halvåret i fjol.

Cirka 28 500 stals i år i jämförelse med 29 720 i fjol.