Det var en onsdagskväll, strax efter klockan 18, som Berits mobiltelefon ringde. Displayen visade ett vanligt svenskt telefonnummer.
– Mannen sa att han ringde från Lendo och berättade att han hade ett glädjande besked om att jag hade beviljats ett lån på 150 000 kronor.
Berit hade inte ansökt om något lån och tänkte först att företaget kanske kontaktat fel person av misstag. Men när mannen började prata om att lånet även var godkänt av Riksbanken, blev hon övertygad om att det var en bedragare hon pratade med.
– Jag sa att jag inte hade ansökt om något lån. Då sa han att det kanske var mina barn som hade sökt i mitt namn och jag svarade att mina barn inte skulle göra så. När han sa Riksbanken så förstod jag att det var en bluff.
Berit la på luren, men mannen ringde upp igen och insisterade på att hon hade beviljats summan.
– Han sa att allt redan var klart och att han bara behövde ställa några enkla frågor.
Berit svarade att hon visste att det var en bluff och avslutade återigen samtalet. Därefter sökte hon genast på telefonnumret som mannen ringt ifrån, på Eniro. Till sin förvåning såg hon att det verkligen såg ut att tillhöra företaget.
– Jag tyckte det var obehagligt att det var Lendos nummer.
Men Berit var säker på att något inte stod rätt till och ringde upp Lendos kundtjänst, där hon fick veta att det inte var någon från Lendo som hade kontaktat henne.
– Det här är något nytt som bedragarna kommit på, tänkte jag. Nu gick ju jag inte på det, men man blir rädd att andra ska göra det. Människor har ju en tendens att lämna ut alla sina uppgifter när de tror att de pratar med någon från banken, säger hon.
Att ringa upp privatpersoner och utge sig för att vara från en bank eller ett väletablerat företag, är ett vanligt tillvägagångssätt bland telefonbedragare, enligt Dennis Ejdvinsson, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.
– Det här är ett jättevanligt modus och ett ökande problem med de här bedrägerierna, säger han.
Tidigare drabbades många äldre personer av de så kallade barnbarnsbedrägerierna. Är det här en ny typ av bedrägeriförsök?
– De som håller på med sådant utvecklar ju sina försök att lura människor för att få tag i pengar. Det är den här typen av brott som ökar mest i hela nationen, säger Dennis Ejdvinsson.
Är det vanligt att samtalet ser ut att verkligen komma från en bank eller ett företag?
– Ja, det sker. Vi har märkt att man på olika sätt genom teknik kan luras på det sättet.
Kan polisen spåra den här typen av samtal?
– På vårt nationella bedrägericenter finns verktyg för att lösa den här typen av bedrägerier.
Men för att polisen ska kunna komma åt bedragarna är det viktigt att människor som får den här typen samtal gör en polisanmälan.
– Det här helt avgörande för att vi ska få den här kedjan. Ju mer information och ju fler nummer man får in, desto större är chansen att spåra dessa bedragare.
Dennis Ejdvinsson menar att man aldrig, oavsett om man har ansökt om ett lån eller inte, ska förlita sig på någon som ringer och pratar om pengar, koder eller andra känsliga uppgifter. Även om numret på displayen ser ut att stämma.
– Vi uppmanar alla som får sådana samtal att lägga på luren och ringa och polisanmäla. Har man tagit ett lån ska man ändå lägga på luren och i stället ringa upp banken själv. Lita aldrig på en människa som ringer och pratar om pengar.
Berit heter egentligen någonting annat.