De valde bort mångfalden

För ett par veckor sedan genomfördes Katrineholm Pride för andra året.

Sverige och Katrineholm är mångkulturella samhällen. Det som kommunen visar i bild bör spegla detta.

Sverige och Katrineholm är mångkulturella samhällen. Det som kommunen visar i bild bör spegla detta.

Foto:

Övrigt2018-05-25 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Årets tema var brytande av normer ur homo-, bi-, trans- och queer-perspektiv. Det handlar bland annat om att i olika sammanhang inte utgå från den heterosexuella parrelationen som norm.

Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström  (S) höll tal där han berättade att samtliga anställda i kommunen har genomgått en hbtq-utbildning, något som ska vara en unikt omfattande satsning i Kommunsverige.

Beskrivningen av hbtq-satningen på kommunens hemsida illustreras med Katrineholms visionsslogan, Läge för liv och lust, skriven på regnbågsbakgrund.

I själva visionsdokumentet formuleras samma tanke: ”Gemenskap – Här finns en närhet mellan människor och ett tolerant och öppet förhållningssätt där jämställdhet och mångfald är en självklarhet”.

Det är bra. Dessvärre går kommunen i otakt med sig själv när det gäller detta. Häromdagen presenterades Katrineholms visionslåt med tillhörande video.

Musikvideon är inte helt begriplig ur marknadsföringssynpunkt. Men framför allt är den raka motsatsen till mångfald och hbtq-perspektiv.

Själva låten är en vanlig schlagerdänga: ”Välkommen hem. Nykär igen. Förlorad i dig. Jag vill hålla din hand. Känna din puls. Vi blir mycket bättre när du är med.” Och så vidare. Inga konstigheter. Svårare är att förstå budskapet med bilder på en stad som tycks i stort vara tömd på folk. Tom gågata, tom uteservering, tom tågperrong. Effekten blir särskilt stark när de folktomma gatorna flygfilmas med drönare.

Och så är det människorna. I den tre och en halv minuter långa videon förekommer sju sekvenser med kärlekspar – liv och lust är ju en röd tråd i kommunvisionen. Paren är i lite olika åldrar men samtliga är en man och en kvinna. Den unikt hbtq-utbildade kommunen håller hårt på heteronormen.

Det närmaste etnisk mångfald man kommer är en ung, mörkhyad kvinna i hijab som skymtar förbi någon delsekund, knappt synlig, i en större grupp människor. I övrigt är det helvitt, etniskt svenskt, inte i närheten av hur Katrineholm ser ut.

Stadens mångetniska utbud av restauranger, affärer och andra serviceinrättningar är iögonfallande. Katrineholmare är människor från alla världens hörn och invandringen står för hela befolkningsökningen i kommunen på senare år. Den som skildrar Katrineholm som befriat från allt detta måste ha gjort ett medvetet val.

Kommunal bild- och filmproduktion är gärna övertydlig i sin mångfaldsfilosofi, så att man kan beta av inslagen på en checklista. Det kan ibland uppfattas som nitiskt intill absurditet.

Men det är så det måste vara, för att sända ett budskap till omvärlden, till invånarna och inte minst till kommunorganisationen. Det är så man upprätthåller en kultur och bygger trovärdighet.

Så gör om och gör rätt.

Fotnot: En formulering i en tidigare version av ledaren kunde tolkas som att videon är gjord av marknadsföringsbolaget KFV Marknadsföring, som delägs av Katrineholms kommun. Så är inte fallet. KFV Marknadsföring har delat videon på sin Facebooksida. Det är Katrineholms kommun som ligger bakom filmen.