Debatt: "Skolorna i Strängnäs blöder friskt"

Det går väldigt bra för Strängnäs kommun men det märks inte för eleverna och lärare som kämpar, skriver Catarina Hellmark (V).

Det går väldigt bra för Strängnäs kommun men det märks inte för eleverna och lärare som kämpar, skriver Catarina Hellmark (V).

Foto:

Övrigt2017-05-01 04:05
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det finns en teori om att den dåliga måluppfyllelsen i skolan beror på att elevernas föräldrar har en sämre utbildningsnivå än de som har en högskoleutbildning. Och att detta i sin tur leder till att eleverna inte har samma motivation som de som får motivation hemifrån. Det kanske är så till viss del.

Att nöja sig med att leverera en teori utan att vidta åtgärder, att inte göra en barnkonsekvensanalys för eleverna är att inte ta ansvar. Skolan har ett ansvar att följa skollagen.

Strängnäs kommun som utbildningsansvarig brister på många punkter. En skola ska vara till för alla elever och skolan ska kompensera för elever som behöver extra stöd och anpassningar. Det finns lagar för det. Skollagen står över kommunallagen, alltså skolans behov av en budget ska levereras för att följa skollagen. Den går före andra budgeter som inte är ett huvuduppdrag. När den inte gör det lyser det rött i Skolinspektionens granskning av skolor i Strängnäs kommun.

På vissa skolor är det mer rött än på andra skolor. De resurskrävande barnen blir allt fler. Det kanske inte är så konstigt att lärarna inte orkar? De höga sjuktalen bland skolans personal talar sitt tydliga språk.

Vem tar ansvar för barnen/elevernas hälsa? Det är vi föräldrar, vare sig vi har högskoleutbildning eller inte. Det är vi föräldrar som ska se till att våra barn fullföljer skolplikten. Det är vi som ska se till att de kommer till skolan varje dag, annars får det konsekvenser. Men när barnet inte får stöd och inte orkar mer, kraschar och blir hemma – då dyker det upp en orosanmälan från socialtjänsten.

Man kan läsa om att det går bra för Strängnäs kommun, det är sant, 69 miljoner i överskott. Det är ju väldigt bra, men för barnen/eleverna och lärare som kämpar, är det ett direkt slag i deras ansikten.

När det finns risk för att en elev inte når upp till målen ska läraren direkt anmäla detta till rektor på skolan. Rektor ska då skyndsamt utreda elevens behov av stöd, och sen upprätta åtgärder för att målen ska uppfyllas i ett åtgärdspaket. Det är här det blir väldigt uppenbart att resurserna inte räcker till. Elever i Strängnäs kommun får inte det stöd som behövs för pengarna räcker inte till.

Alla elever kommer inte att få del av en likvärdig utbildning. Pengarna, resurserna, finns inte. Det får vi föräldrar höra år ut och år in, trots att det går bra för Strängnäs kommun.

Strängnäs kommun blir alltmer segregerad för att man inte visar hänsyn till att vi är olika, att vi har olika förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildning. För vissa elever betyder det ett direkt kliv ut i en kostsam tillvaro i utanförskap.

Skolan i Strängnäs kommun har feber och det blöder friskt i röd färg i staplar och diagram. När skjuter den styrande majoriteten till pengar? Det går alldeles utmärkt att revidera budgeten redan nu, ni behöver inte vänta. Det är dags att ta ansvar och leverera.

Catarina Hellmark (V)