Det finns olika sorters engagemang

Medlemstalen i ungdomsförbunden sjunker och de yngrelämnar politiken. I Sveriges Radios program Kluvet land målas det upp en bild om ungdomspolitik i fritt fall (25/5). Men är det verkligen så illa att unga inte engagerar sig i ungdomsförbunden?

Det krävs tålamod och mycket möda att ro politik i land.

Det krävs tålamod och mycket möda att ro politik i land.

Foto: TT Mats Andersson /

Övrigt2017-05-05 17:06
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Ungdomar väljer i högre utsträckning att delta i enskilda samhällsfrågor framför partipolitik. Oron som framförs i programmet är att intresse, idéer och representation från unga människor går förlorad när unga väljer bortden politiska banan.

Partipolitiken går miste om många ungas stora viljor att påverka samhället. Ungdomar går oftare hellre med i organisationer som arbetar med enskilda frågor exempelvis fred, feminism eller människorättsfrågor. Det är viktigt att det finns en representation av olika ålderskategorier i kommuner, landsting och riksdagen. För det finns olika erfarenheter från olika tidsperioder i livet. Men allra helst ska kunskap, kompetens och insikt premieras.

Ungas perspektiv behövs i politiken. Unga har erfarenheter att dela med sig av. Däremot betyder det inte att det är dåligt att unga väljer andra sätt att engagera sig i samhället. Kanske till och med göra karriär med sin livserfarenhet som verktyg.

Att färre intresserar sig för partipolitik i 20-årsåldern betyder att det blir viktigare att människor ska kunna gå in i partipolitiken senare i livet, som 40- eller 50-åring eller för den delen ännusenare. Svårigheterna att komma in i politiken senare i livet är ofta stora. Både inom politik och arbetsmarknad kan 50-åringar anses vara klara med sin karriär, snarare än på väg vidare. Det är på många vis en bisarr tanke med tanke på hur länge svenskar beräknas leva.

I partiorganisationer belönas främst de medlemmar som varit aktiva i partiet sedan tonåren med ansvarsområden och politiska uppdrag. De kan redan partiets organisation och innehar välbehövliga personliga och politiska relationer. De kanhelt enkelt spelreglerna på ett vis som en person som kommit in i partikulturen senare i livet saknar.

Däremot bär människor med civila karriärerofta på andra kompetenser, insikter och lärdomar som kanske inte finns hos demsom tillbringat många år inom det partipolitiska systemet. Att arbeta med arbetsrättsliga frågor på sin arbetsplats, se hur myndigheter handlägger olika ärenden, driva företag eller varför inte varit lärare, polis eller gruvarbetare, ger ofta ovärderliga livserfarenheter. Men kanske också har en insikt om att människor har olika förutsättningar, prioriterar olika och därmed också tycker olika och att förändring därmed tar tid i demokratiska system.

– Det är klart att vi inte ska ha tålamod i all evighet, som Carolina Petterson, en avhoppad SSU:are, avslutar programmet med.

Nej, men det tar tid att påverka. Tålamod och uthållighet är viktiga verktyg inom politiken. Förändring sker inte på en gång. Det kan ta år av trätande, övertalning och slit för att uppnå någonting.

En aspekt som inte tas upp i programmet är de visioner tidigare politiker kämpat för genom decennierna. Vad de fått kompromissa bort och gjort för att åstadkomma förändringar eller för den delen, det de inte lyckades genomför. Politik är svårt, traggligt och mödosamt. Tyvärr leder inte alltid allt slit till resultat i form av ändrad lagstiftning, byggda hus eller marginellt förändrade partiprogram.

Ungas perspektiv och intressen är viktiga. Men utan politiker som förstår att politik är ett tungrott skepp där ren övertygelse inte alltid är tillräcklig, blir förändring svårt. För även om målet är angeläget att uppnå, är vägen dit ofta lika viktig.