Det går att slopa delade turer

En delad tur var fjärde vecka. Så ser det ut för de hemtjänstanställda i Strängnäs sedan det nya schemat infördes i början av mars. Detta trots att arbetsgivarna, enligt kollektivavtalet, ska sträva efter att hålla ihop arbetsdagarna.

Övrigt2019-03-12 17:31
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det låter kanske inte som ett jättestort problem att då och då börja tidigt på morgonen, vara ledig mitt på dagen och sedan jobba kväll. Men det är ett oskick att kräva att medarbetarna, åtminstone indirekt, ska vika hela dygnet åt jobbet.

Dessutom rimmar det illa med att "kraftsamla för att Strängnäs kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare", som det står i majoritetsförklaringen, och det blir inte bättre bara för att två av tre kommuner, enligt en ny undersökning från Kommunalarbetaren, gör likadant, bland annat Katrineholm och Vingåker. Lägg till att åtta av tio kommuner har scheman där de anställda jobbar varannan helg och att det är långt ifrån säkert att en person som varit anställd i många år erbjuds en heltidsanställning.

Med det i bakhuvudet är det inte särskilt konstigt att nästan hälften av personalen inom äldreomsorgen allvarligt har funderat på att byta jobb under det senaste året, enligt rapporten ”Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg?” från 2017. Det betyder inte att halva styrkan har slutat på två år, men det visar att många är missnöjda med sin arbetssituation, och lyckligtvis finns det konkreta åtgärder för att färre ska börja skissa på sina avskedsansökningar. Det räcker att blicka mot våra grannländer, som enligt rapporten överlag har nöjdare medarbetare och bättre siffror.

Några exempel. I Sverige arbetar 45 procent delade turer minst en gång i månaden, mot 2 procent i Danmark där flest anställda anser att det går bra att kombinera arbetstiderna med familjelivet. Ofrivillig deltid är ett betydligt större problem i Sverige och Norge än i resten av Norden. I Sverige har äldreomsorgspersonalen få möten med närmaste chefen och de flesta anser inte att de har goda möjligheter att utvecklas.

Sammantaget handlar mycket av missnöjet alltså inte om löner eller resurser, utan om planering och upplägg.

Varför skulle inte personalen kunna utvecklas inom befintlig budget?

Om Finland lyckas erbjuda heltider ska väl inte Sverige vara sämre?

Och om en tredjedel av kommunerna, och nästan hela Danmark, klarar sig utan delade turer, borde de inte vara omöjliga att avskaffa i Strängnäs, Katrineholm och Vingåker.