Det nästan 14 meter höga vattenhjulet var, fram till att det förstördes, det näst största i landet och ett av de givna turistmålen i Åkers bergslag. Hjulet vid Göksjön drev stånggången till Bredsjönäsgruvorna, drygt en kilometer bort, och användes för att pumpa upp vatten ur schakten.
– Vattenhjul som de här kallades konsthjul och just den här fick därför namnet Bredsjönäskonsten, berättar den tidigare arkivarien Evert Lidén som varit med och arbetat med utställningen.
Åkers hembygdsförening producerar två temautställningar om året och det föll sig naturligt att sätta upp en om det gamla hjulhuset.
– Åkers gamla hovfotograf Harry Lindblad hade en hel del äldre fotografier av hjulet som vi använt som underlag, berättar Tomas Larsson.
Den tidigare allmänna sanningen har alltid varit att Slottsbyggmästaren i Mariefred, August Ramqvist, ansvarade för bygget av vattenhjulet och att det skulle ha skett 1870. När Tomas Larsson och Evert Lidén påbörjade efterforskningar inför utställningen kunde de inte hitta några uppgifter om vare sig hjulet eller Ramqvist.
– I så fall skulle han ha varit 17 år när han fick det prestigefulla uppdraget och det verkade inte troligt, säger Tomas Larsson.
Deras efterforskningar ledde till oväntade upptäckter och efter att ha hittat en kapitalbok från 1879 var de bygget av vattenhjulet på spåret.
– Där fann vi mycket detaljerade uppgifter och det visade sig att hjulet uppfördes 1879 och togs i bruk ett år senare. Men det stämde att det var August Ramqvist som ansvarade för bygget, fast som 26-åring, säger Evert Lidén.
I kapitalboken står bland annat att läsa vilka som gjorde dagsverken vid byggnationen, att det gick åt 27 000 handsmidda spikar och att slutnotan för konstruktionen landade på 18 000 riksdaler.
– Det var stora pengar på den tiden. I dagens penningvärde flera miljoner kronor, säger Tomas Larsson.
Han tycker att August Ramqvist är minst lika intressant som historien om vattenhjulet och en stor del av utställningen handlar också om den gamla byggmästaren.
– August Ramqvist var en mycket intressant person och han fick redan i ung ålder flera tunga uppdrag. Han flyttade till Mariefred där han bildade familj och uppförde flera kända byggnader. Efterhand var han inblandad i renoveringarna av såväl Strängnäs domkyrka som Mariefreds kyrka och Gripsholms slott, berättar Tomas Larsson.