Dyra grönsaker byts ut

Det dåliga vädret i södra Europa påverkar kvaliteten och priset på grönsaker. Måltidsservice i Flen säger nu att deras menyer kan komma att ändras på grund av situationen.

Övrigt2017-01-23 15:52
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Snö, regn och vind har påverkat skördarna nere i Sydeuropa. Grönsaker som isbergssallad, gurka och tomater chockhöjs i pris.

I och med det stigande priset och den sjunkande kvaliteten beslutar kommunen att ändra salladsborden och eventuellt menyerna för att anpassa sig till den rådande situationen.

‒Man får hitta alternativ. Vi har valt att använda mer rotfrukter i maten och på salladsborden, säger Per Kålbäck som är kökschef för området Flen i Måltidsservice.

Måltidsservice är den kommunala verksamheten i Flen som tillagar mat till skolor, förskolor och äldreboenden. Varje dag tillagar det ungefär 3000 måltider till barn och äldre. Måltidschef där är Monika Holm.

‒Ännu har vi inte gjort någon förändring i menyn men det kan komma att hända. Prognoser säger att priserna borde vara bättre om fyra till fem veckor, men det vet vi inte säkert, säger hon.

På Stenhammarskolans salladsbuffé står det en stor skål med rivna morötter och bredvid en lika stor med vitkålsallad. I några plåtar intill - majs blandat med ärtor, broccoli och blomkål.

‒Det är några exempel på vad man kommer att se mer av. Rotfrukter, frysta grönsaker samt ärtor och bönor, säger Per Kålbäck och fortsätter:

‒Samtidigt är det råvaror som alltid finns på salladsbuffén, så det blir ingen dramatisk ändring.

Han berättar om den försämrade kvaliteten på andra grönsaker som tvingade Måltidsservice att sluta beställa dem.

‒Vi fick en kartong med gurka för några veckor sedan. Bara två dagar efter var de helt mögliga och gick självklart inte att använda. De var bara att slänga och när du måste göra så blir det också en förlust som påverkar plånboken, säger Per Kålbäck.

Han fyller i med att detta den största skillnaden på menyn kan bli till frukosten.

‒Det blir kanske inga gurkskivor på smörgåsarna på ett tag. Där kan vi heller inte riktigt byta ut mot en morotsbit, säger han.

Måltidschefen Monika Holm tycker att åtgärderna de har gjort nödvändigtvis inte behöver vara negativa.

‒Det leder bara till ny mat och nya lösningar och än så länge har man inte behövt göra något drastiskt. Sen får man se hur framtiden ser ut. Kommer priset på tomater att vara fortsatt högt kan priset på till exempel ketchup också öka. Det finns flera andra produkter som kan gå samma väg, men det får vi se i framtiden, säger hon.