Eskilstuna energi och miljö hävdar rätt att använda gasledningen utan tillstånd

Energi och miljö, EEM:s uppfattning är att det under ansökningsprocessen var tillåtet att fortsätta använda gasledningen. Det är vår absoluta hållning, säger bolagets vd Mats-Erik Olofsson.

Mats-Erik Olofsson, vd för Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.

Mats-Erik Olofsson, vd för Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.

Foto:

Övrigt2018-05-31 16:59
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Mats-Erik Olofsson är vd på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Han medger att tillståndet för hantering av explosiva varor gick ut 2014, och att processen "dragit ut lite på tiden".

– Men jag håller inte med om att vi inte har koll på våra tillstånd, säger han.

Mats-Erik Olofsson säger att bolaget hade rätt att fortsätta frakta metangas i ledningen efter att tillståndet löpt ut, utan att ersättas av ett nytt.

Eskilstuna-Kuriren har bett EEM att visa det beslut, den dispens eller någon annan slags dokumentation, som stödjer Energi och miljös uppfattning. Hittills utan resultat.

– Jag får titta på det men det är vår uppfattning att det var tillåtet. Vi har haft en dialog och vidtagit flera åtgärder under tiden, säger Mats-Erik Olofsson.

"Dialogen" ska alltså ha pågått i drygt tre år utan att samtliga för tillståndet nödvändiga åtgärder på anläggningen blev utförda, och utan att ens resultera i en korrekt och komplett ifylld ansökan.

Hur kunde dialogen utmynna i ett förbud?

– Det vågar jag inte svara på. I det här fallet uppfattade väl räddningstjänsten att man måste göra ett stopp, och då fick vi förhålla oss till det.

Att det förekommit en dialog mellan EEM och räddningstjänsten är det ingen som förnekar. Räddningstjänstens handläggare av ärendet, brandingenjör Charlotte Lindberg, är dock tydlig i sin uppfattning. Hon skrev följande i ett tillsynsprotokoll efter ett möte med bland andra Ulf Björklund, energichef på ESEM, i februari.

"Under mötet framkom behov av att förtydliga att förbud råder enligt lag för hantering av brandfarlig vara för aktuell rörledning mellan Ekeby (reningsverket) och Nimbusen (tankstationen på Fabriksgatan)".

Hon delar heller inte Mats-Erik Olofssons uppfattning om att räddningstjänsten gett tillstånd för att använda gasledningen efter att tillståndet löpte ut 2014.

– Jag har tagit hjälp av juristen på Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB). Om det ska vara tillåtet att köra på, så måste företaget först begära att få fortsätta. Säger vi då inte ifrån så är det okej. Och det måste finnas ett skriftligt beslut, säger Charlotte Lindberg.

Något skriftligt beslut har vare sig räddningstjänsten eller Energi och miljö kunnat visa upp.

Mats-Erik Olofsson igen:

– Vi måste naturligtvis rannsaka oss men min bild är att vi har gjort så gott vi har kunnat. Tre år är lång tid men det var mycket som skulle åtgärdas och dokumentationen var bristfällig från början. Man dokumenterade inte fullt ut och på rätt sätt när man byggde anläggningen, säger Mats-Erik Olofsson.

Flera läsare har undrat varför gasen inte transporteras från Ekeby på annat sätt än via ledningen istället för att elda upp den.

– Det är inte tekniskt möjligt eftersom det handlar om rågas. Den kan vi inte fylla direkt i tankstationen och det mest miljövänliga är då att fackla gasen.

Lars Andersson (S) är styrelseordförande i Kommunföretag AB, de kommunägda bolagens moderbolag. Han delar vd:s uppfattning om att det funnits en dispens. Att det gått snart fyra år utan att det finns ett nytt tillstånd är han dock kritisk till.

– Det är bara att konstatera att någon inte har hållit ordning på det här. Det går inte att köra på utan tillstånd i tre år, det är uppåt väggarna.

Vilka, om några, fel har begåtts?

– Det är klart som fasiken att något gått fel när man inte har ordning på pappren.

Förtydligande: Matavfall, de gröna sopsorteringspåsarna, används inte för att framställa den biogas som numer eldas upp vid Ekeby reningsverk. Matavfallet rötas på Lilla Nyby och fraktas till en biogasanläggning i Södertälje.