Eskilstunaborna är lite nöjdare än i fjol

Goda utbildningsmöjligheter och ett bra kommersiellt utbud gör Eskilstuna till en bra plats att bo på – samtidigt ökar otryggheten. Det visar en färsk medborgarundersökning från SCB.

Den politiska majoriteten, representerad av Arne Jonsson (C), Jari Puustinen (M) och Jimmy Jansson (S), var med under presskonferensen där resultatet av SCB:s medborgarundersökning presenterades.

Den politiska majoriteten, representerad av Arne Jonsson (C), Jari Puustinen (M) och Jimmy Jansson (S), var med under presskonferensen där resultatet av SCB:s medborgarundersökning presenterades.

Foto:

Övrigt2017-12-01 18:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Eskilstuna kommun har sedan 2011 årligen låtit SCB, Statistiska centralbyrån, genomföra en medborgarundersökning för att ta reda på hur invånarna upplever att det är att leva i kommunen. Undersökningen besvarades av totalt 792 personer.

‒Det är inte statistiskt säkerställt i alla delar, men vi vill åt en trend över tid. Det är en omfattande enkät så vissa orkar inte gå igenom den, det är tyvärr ett återkommande problem. Men resultatet ger en vink till politiker och ledande chefer om vad som behöver prioriteras, säger Anne Levirinne, kommunstrateg på Eskilstuna kommun.

Undersökningen är uppdelad i tre delar, nöjd-region-index (NRI), nöjd-medborgar-index (NMI) och nöjd-inflytande-index (NII). Den samlade bilden är att siffrorna ökar i positiv riktning.

Den mest positiva utvecklingen kan konstateras när det gäller nöjd-region-index som är tänkt att visa hur invånarna upplever kommunen som en plats att bo och leva på. Undersökningens deltagare är bland annat positiva till är utbildningsmöjligheterna.

‒Mälardalens högskola har funnits i 40 år, men det är först nu som den har tagit sin naturliga plats i Eskilstuna. Det tog några decennier, säger kommundirektör Pär Eriksson.

Undersökningen visar även positiv utveckling gällande attityden kring det kommersiella utbudet, fritidsutbudet och kommunikationerna. Det som sticker ut klart mest negativt är att känslan av otrygghet ökar.

‒Trygghet rankas högt nationellt och det vore konstigt om det inte slog igenom här också. Varje gång någon individ skjuter någon eller eldar någons bil så är det inte direkt till gagn för tryggheten, men vi är otroligt medvetna om det, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Jimmy Jansson lyfter fram den redan gjorde satsningen på tio miljoner kronor som är öronmärkta för att göra insatser i oroliga stadsdelar, som han menar redan har gett visst resultat.

‒ Vi kommer att komma med ännu mer, vi lyssnar på den här oron, säger Jimmy Jansson och antyder att en satsning på trygghetsområdet kommer att presenteras i vår.

När det gäller nöjd-medborgar-index (NMI) är siffrorna sammantaget höga och bland annat räddningstjänsten och vatten och avlopp får mycket gott betyg. Skolans siffror ökar medan det fortfarande finns mycket att göra inom socialtjänsten.

‒Utmaningen är äldreomsorgen och stödet till utsatta, säger Anne Levirinne.

Siffrorna för nöjd-inflytande-index (NII) är de lägsta, även om de har ökat på många områden. Många upplever att möjligheten att påverka är liten. Förtroendet för politikerna har emellertid ökat om man ska lita till underökningen.

‒Vi har försökt ha ett förhållningssätt som är väldigt rakt och tydligt. Vi säger som det är och hymlar inte om någonting utan står för de beslut vi tar, säger Jimmy Jansson.

SCB:s medborgarundersökning

Undersökningen skickades ut till 2 200 invånare mellan 18 och 84 år, varav 600 i Torshälla. Totalt svarade 792 personer, det motsvarar 36 procent och är två procent lägre än i fjol.

Undersökningen visar att kvinnor, äldre och högutbildade är allmänt nöjdare. Resultatet som berör Torshälla står klart först den 20 december.

Läs mer om undersökningen på Eskilstuna kommuns hemsida.