Det visar ett intresse för beslutet långt utanför kommunen.
För den politiska majoriteten i Eskilstuna är beslutet ren symbolpolitik, ett sätt att visa väljarna att man tar krafttag mot tiggeriet. Socialdemokraterna, Moderaterna och statisten Centerpartiet visar att de ”gör något”.
För den socialdemokratiska partiledningen är pekandet på denna väg som en ”intressant” lösning ett sätt att ta sig ur en besvärlig sits. Å ena sidan vill Socialdemokraterna blidka en auktoritär opinion. Å andra sidan vill inte S driva frågan om ett nationellt tiggeriförbud, för att inte öka konfliktnivån inom partiet och inte skrämma bort progressiva väljare.
Den rättsliga processen om Eskilstunas tillståndskrav kan ta flera månader, vilket gör det möjligt för Socialdemokraterna på riksplanet att åtminstone till hälften begrava frågan över valet.
Och det är osannolikt att tillståndskravet blir verklighet. Det som Länsstyrelsen och eventuellt domstolar kommer fokusera i sin bedömning är detta: Kan passiv insamling av pengar beläggas med tillstånd? Innebär tiggeri ordningsproblem av ett slag som motiverar den här typen av reglering?
Sala kommun försökte 2011 införa förbud mot tiggeri i hela kommunen. Länsstyrelsen i Västmanland sa nej. Vellinge kommun valde 2017 metoden med tiggeriförbud på vissa platser. Till stöd samlade kommunen in synpunkter från allmänheten som skulle bevisa att många medborgare blir störda av tiggare. Länsstyrelsen i Skåne, och senare förvaltningsrätten och kammarrätten, köpte inte resonemanget. Det blev ett nej där också.
Södertälje tingsrätt friade 2014 tre kvinnor för brott mot ordningslagen när de tiggde utan tillstånd. Passiv penninginsamling, som den typen av tiggeri är, kan inte vara tillståndspliktig, ansåg rätten.
Eskilstunas politiska majoritet förhåller sig inte till detta rättsliga utrymme. Inte heller hävdar man att tiggeri skapar ordningsproblem. Därmed bör saken vara avgjord. Länsstyrelsen kan inte godkänna detta.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) har nu också rört till sin argumentation. Under hela processen har han sagt att syftet med tillståndet är att få bort tiggeriet. Tillståndet ska vara så dyrt att det inte ska vara värt att söka det. På torsdagen ändrade han sitt budskap.
Kommer de att sluta tigga för att det krävs tillstånd, frågade TT.
– Nej, men att man då exempelvis skulle komma i kontakt med Stadsmissionen eller andra ideella organisationer, eller få hjälp att resa hem.
Det är förvirrat och oförskämt. Polisen ska hantera ansökan om tillstånd, inte agera kontaktförmedlare. Polismyndigheten säger detta mycket tydligt i sitt remissyttrande över tillståndsförslaget. Stadsmissionen har med all tydlighet visat att man inte vill ha detta tillståndskrav och vill definitivt inte förknippas med det.
Förhoppningsvis kommer väljarna, oavsett vad de anser om tiggeri i sak, att se igenom dessa politiska manipulationer.