– Det finns inga företagare, oavsett om man är restaurangägare eller butiksägare, som inte har blivit drabbade. Det är ju de små medelföretagarna som skapar tillväxt och vad vi gör nu är att vi riskerar att få företagen i innerstaden att gå i konkurs, säger Roger Pihl.
Restaurangen Papas tapas är bara några månader från konkurs, berättade Papas tapas Sven Stapel i Eskilstuna-Kuriren tidigare i veckan.
– Det är problematiskt. Vi ser vilka problem våra medlemmar i Eskilstuna har haft under de här ombyggnationerna. De vi har haft kontakt med säger att de har 40 procent i intäktstapp. För en liten näringsidkare är det förödande, säger Roger Pihl.
Han tycker att initiativet att lyfta innerstaden är bra. Men att det saknas ett nära samarbete med kommun, entreprenör och fastighetsägare tillsammans med butiksinnehavare.
– Man måste titta på helheten och inte bara det kosmetiska. Man måste ha en dialog med näringsidkarna och butiksinnehavarna hur man ska gå vidare, eventuellt kunna kompensera eller göra det bästa för att företagaren. De indikationer som vi har fått är att dialogen har varit väldigt sparsam. Jag har inte suttit med på några möten men detta är vad våra medlemmar och företagare har angett, säger Roger Pihl.
Per Lindeberg som äger Lindebergs ur på Kriebsensgatan upplever också ett tapp i intäkterna och damm i butiken.
– Vi har fått papper utskickat vad som ska hända, men det har varit en viss otydlighet. Det är flera kunder som kommer in och frågar hur det kan vara såhär. Det är svårt att ta sig fram med rullstolar, rullatorer och barnvagnar, säger han.
Det största problemet enligt Per Lindeberg är byggmaterialet som förvaras på Kriebsensgatan.
– Byggnationen kanske tar längre tid om materialet flyttas, men det blir en mindre belastning för både våra kunder och för restaurang- och butiksägare. Vi har inte tappat lika mycket som Papas tapas men vi tappar ju också, säger Per Lindeberg som oroar sig över hur gatorna kommer se ut i vinter när det är dags för julhandel.
Isabel Gölles, vd för bolaget Eskilstuna innerstad, tycker att påverkan på restaurang- och butiksägare är olyckligt. Men kommunikationen har hon upplevt som god.
– Jag har full förståelse och respekt för alla som finns i det området, det är väldigt tufft. Jag och mina kollegor har personligen gått runt med både muntliga och skriftliga inbjudningar till alla näringsidkare längs med gågatan om mötesdagarna och tiderna. Även de som inte är våra medlemmar. Vi har sett att frågan har varit väldigt viktig men av någon anledning har många butiksägare inte dykt upp, säger hon.
– Vi får en uppdatering ungefär varannan vecka som vi skickar ut till våra medlemmar. Om de inte är medlemmar kan jag inte svara på hur dialogen har sett ut. Där är det en kommunikation mellan hyresgästen och fastighetsägaren.
Det är många städer i Sverige som byggs om och Isabel Gölles menar på att det är ungefär samma principer överallt.
– Det är jobbigt när man bygger om men man måste göra centrum mer attraktivt annars halkar vi efter jämfört med andra statskärnor. Det är flera som har tappat i omsättning men alla är inte övertygande om att det har med gågatan att göra. Det sker generellt en stor förändring i många städer, säger Isabel Gölles.