Lön och karriär
Kvinnor har i dag 81 procent av mäns inkomst och under en livstid tjänar män 3,6 miljoner kronor mer än kvinnor. Skillnaderna beror framför allt på att kvinnor tar ut tre fjärdedelar av föräldraledigheten, finns i branscher med lägre löner och i större utsträckning jobbar deltid.
Den vanligaste orsaken till kvinnors deltidsarbete är att det råder stark kvinnodominans inom handel, vård och omsorg, där heltidstjänster många gånger inte erbjuds. Arbete på deltid hänger också samman med ett huvudansvar för hem och barn samt vård av andra anhöriga, som även är bidragande orsaker till att kvinnor är betydligt mer sjukskrivna som män.
Den omedelbara åtgärden är att den offentliga sektorn börjar anamma heltid som norm, utan att tvinga anställda till så kallade delade turer. Dessutom behöver hemtjänsten och barnomsorgen byggas ut. Cirka 90 000 kvinnor har gått ner i arbetstid för att vårda en anhörig och enligt en rapport från fackförbundetHandels hindrar förskolornas och fritidshemmens öppettider var fjärde deltidsanställd från att jobba heltid.
Vidare är det långt ifrån självklart att arbetsmarknaden ska vara lika könssegregerad som nu. Både killar och tjejer behöver från tidig ålder lära sig att alla yrken är öppna för alla, oavsett kön, och om skolan, vården och omsorgen ska kunna konkurrera om arbetskraften i framtiden måste de erbjuda konkurrenskraftiga villkor.
Dessutom bör föräldraförsäkringentredelas, för att på sikt eventuellt delas rakt av mellan föräldrarna.
Pension
Den dagen ovanstående fungerar någorlunda jämställt, kommer även pensionerna att vara det. I dag kvitterar kvinnorbara ut 67 procent av mäns pension.
Ett sätt att jämna ut ekonomin på ålderns höst – bortsett från ett jämställt arbetsliv, vilket är att föredra – är att så fort lönerna börjar glida isär styra en större del av familjens sparande till kvinnans privata pensionssparande. Alternativt kan mannen föra över sin premiepensionsrätt till kvinnan.
Otrygghet
Enligt Brottsförebyggande rådet uppger 31 procent av kvinnorna att de känner sig otrygga. I socialt utsatta områden är siffrorna högre: mer än varannan känner så, vilket är en enorm begränsning i vardagslivet.
Här är den enda lösningen att satsa på att strypa kriminaliteten, då otrygghet i offentlig miljö till följd av brottslighet i regel innebär större ofrihet för kvinnor än män.
Hedersvåld och sexuella övergrepp
Att sexuella övergrepp förekommer överallt blev, om inte förr, tydligt under förra årets #metoo. Hur vittnesmålen skullekunna omsättas i praktisk politik beskrevspå gårdagens ledarsida.
Däremot krävs helt andra grepp för att komma till rätta med hedersrelaterat våld och förtryck. Det gäller att förstå vad som ligger bakom och hur varningssignalerna ser ut. Dessutom behöver skolan och socialtjänsten jobba förebyggande och tillsammans med familjerna, för att komma till insikt med hur man bäst hjälper de utsatta.
Det handlar inte minst om att markera att det offentliga Sverige alltid tar den förtrycktas parti.