Hyndevads vattenverk har varit i bruk i över 100 år, sedan 1915. Det ligger idylliskt mellan skog och vattendrag utanför Skogstorp. Här renas stora delar av Eskilstunas dricksvatten i flera processer. Råvattnet förbehandlas, sedan filtreras vattnet och slutligen sker en efterbehandlingsprocess för att dricksvattnet ska nå upp till de krav som ställs på dricksvattnet.
I laboratoriedelen finns tre avdelningar, ett för avloppsvatten, ett mikrolaboratorium och laboratoriet för kemiska analyser. De två senare gör analyser av dricksvattnet.
– Här kan man mäta PH-värdet i vattnet till exempel, säger Christina Ödman, kvalitetskontrollchef, när vi befinner oss i det kemiska laboratoriet.
Varje vecka görs prover på vattnet i vattenverket och varje månad görs prover på vattnet i ledningsnätet. Proverna skickas både till kemiska laboratoriet och till mikrolabbet för olika analyser. Det var under ett sånt prov 4 oktober som provsvaret från mikrolabben visade på rosa kolonier av koliforma bakterier.
– Sådana ska inte finnas i dricksvattnet, säger Christina Ödman.
Provet hade tagits 2 oktober, men till skillnad från proven i kemiska laboratoriet som kan gå på några minuter, behöver bakterierna tid på sig att växa fram och provsvaren kom två dagar senare. Kokningsrekommendationer infördes i större delen av Eskilstuna.
Prognosen för när vattnet ska vara återställt är densamma som tidigare, 2-3 veckor sedan läckan upptäcktes. Till dess fortsätter proverna på dricksvattnet som i de senare proverna dock visat på en något förbättrad kvalité av dricksvattnet.
Allt från rundvandringen hittar du här:
[scribble path="/event/2682590/30029"]