Den genomsnittlige svensken har många kläder, prylar och skor som de aldrig använder. Volymerna motsvarar hela fem flyttkartonger per person, det visar en ny undersökning från Tradera. Det uppskattade värdet på dessa prylar är 15 800 kronor per svensk.
Men hos Helén Ulin ligger inte gamla prylar och skräpar. Hon har satt i system att regelbundet sälja sådant som hon inte längre behöver och använder sedan pengarna för att köpa nya saker på second hand-sajterna.
När Eskilstuna-Kuriren besöker henne har hon nyss köpt barnens vinterkläder, trots att det bara är april.
– Jag har haft fullt upp med vinterkollektionen. Jag har redan köpt skalkläder, skidkläder, vinterskor och jeans, säger hon.
Skorna har hon köpt på butikernas reor, men kläderna är begagnade och köpta på internet.
Fast begagnade kan man knappast kalla dem. När Helén visar upp kläderna sitter prislapparna fortfarande kvar på de oanvända plaggen.
– Man undrar ju ibland varför folk köper kläder som de sedan inte använder, säger hon.
Helén visar upp garderoberna som tillhör Oscar, 7, och Melker, 4. Ett av ytterplaggen i garderoben kostar ett par tusenkronor i butik, själv har hon betalat runt 700 kronor för den på en auktionssajt på nätet. Ett annat ytterplagg som kostar 1800 i butik har Helén betalat några hundralappar för. Detta trots att prislapparna sitter kvar och kläderna är oanvända.
– Jag vill att mina barn ska ha bra märken på kläderna. De ska inte behöva bli blöta för att kvaliteten på kläderna är dålig, men jag vill inte heller betala 2000 kronor för en jacka. Det går att få tag på så mycket fint till bättre priser och då kan man vara lite märkessnobb, säger Helén.
När det kommer till att köpa saker till sig själv så fyndar Helén gärna smycken men familjen har också köpt möbler, cyklar, skidor och mycket mer på nätets second hand-sidor.
I hemmet har Helén samlat ihop några föremål som hon planerar att sälja snart. Hon berättar att hon brukar samla på sig saker hon inte längre behöver för att sedan sälja av mycket på en gång. Det tar nämligen en stund att ta bilder på sakerna och lägga upp dem för försäljning, så det är enklast att göra allt på en och samma gång.
Hon använder gärna sajten Tradera när hon ska köpa och sälja kläder, och sajten Blocket när hon köper och säljer större föremål.
Innan hon började handla på nätet brukade hon inte handla i second hand-butiker. Första gången Helén handlade något begagnat på nätet för ungefär tre år sedan var det av misstag. Hon tittade runt på en av sajterna och råkade lägga ett bud av misstag.
– Jag vann den budgivningen. Efter det ville jag testa att sälja saker själv och jag insåg att det gick väldigt fort att bli av med det jag ville sälja, säger hon.
Nu har det nästan blivit som en sport att hitta prisvärda saker. Men det tog ungefär ett år för Helén att lära sig vilka fallgropar hon ska undvika. Enligt henne finns det en del varningssignaler som kan avslöja att det är en oseriös säljare man har att göra med.
– Titta på andra kunders omdömen! Är det fler än tre dåliga omdömen under det senaste halvåret så köper jag inte av den säljaren. Jag gjorde ett undantag en gång och då blev jag blåst på pengar.
Ett annat varningstecken är om säljarens bilder är otydliga.
– En del lägger upp väldigt mörka bilder, då lägger jag inget bud. Risken finns att de har mörka bilder för att dölja något. Jag själv försöker vara så detaljerad som möjligt när jag säljer och brukar snarare överdriva åt andra hållet. Om det syns på ett plagg att det har använts tidigare så skriver jag tydligt att det är i använt skick. Annars kan köparen bli missnöjd och det kan leda till att någon ger mig ett dåligt omdöme, säger Helén.
Det finns en del saker som hon väljer att inte köpa online.
– Skor undviker jag att handla på nätet. De slits mycket när man använder dem och jag tycker att skor är något man behöver testa innan man köper. Det är viktigt att de passar, annars kan man få ont i hela kroppen, säger hon.