Att klädbytardagen är ett uppskattat och populärt evenemang är nästan en underdrift. Parkeringen vid Retuna var knökfull och utanför gallerian stod folk i kö för att lämna in sina byteskläder.
Eva Svensson, lärare på folkhögskolans återbrukslinje Recycle design, har varit med och arrangerat många klädbytardagar och kunde konstatera att lördagens upplaga lockat osedvanligt mycket folk.
‒Det är många stamkunder som kommer år efter år men det är fler besökare i år jämfört med tidigare.
Klädbytardagar hålls två gånger per år i Eskilstuna, en gång på våren och en på hösten.
‒Det brukar alltid vara mer folk, och mer kläder, på våren. Då rensar alla ur sina garderober. Folk vill ha nytt helt enkelt.
Hennes bedömning är att kvaliteten på de kläder som lämnas in blir allt högre. Av de plagg som lämnas in kan också en del trender skönjas på det som är på väg ut.
‒Vi har fått in en hel del tunna blusar med leopardmönster. Jeanskjolar verkar inte heller vara så modernt längre, säger hon.
En av de bärande tankarna med klädbytardagen är att lyfta fram miljö- och hållbarhetsaspekter inom textilindustrin. På senare tid har fokus i debatten kommit att handla mycket om avfallshantering och insamling av kläder.
Naturvårdsverkets mål är att svenskarna ska återanvända 40 procent av de textilier och kläder vi köper år 2020. Men enligt en rapport från Nordiska rådet är Sverige sämst i Norden när det gäller insamling av kläder. I Sverige samlas endast 22 procent in av de kläder som säljs, jämfört med 46 procent i Danmark. I Tyskland är motsvarande siffra 75 procent.
‒Det blir allt viktigare att vi ser över vår konsumtion om det ska vara hållbart. Att producera och konsumera nya textilier kräver mycket av naturen och det innebär en stor miljöpåverkan. Därför ligger klädbytardagen så rätt i tiden, säger Anna Bergström, centrumledare på Retuna.
Även om vi svenskar måhända inte är så bra som många trott vad gäller textilåtervinning finns det anledning att sträcka på sig lokalt. Som tidningen skrev i januari kommer Eskilstuna- och Strängnäsbor snart kunna lägga uttjänta kläder i soptunnan. I vår startar Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö ett 18 månader långt projekt där de sex fraktioner som i dag färgsorteras på optisk väg, kompletteras med en sjunde platspåse – för textilier. Den nya påsen kommer att vara större och slittåligare än de sex nuvarande men hanteras på samma sätt som de andra färgsorteringspåsarna.
Klädbytardagen arrangeras av Eskilstuna folkhögskolan, Naturskyddsföreningen samt Eskilstuna kommun.