JO- och polisanmälan i "Thelinaffären"

Under förra veckan uppdagades att Lena Thelin, HR-chef i Strängnäs kommun, fortfarande sitter på ett avtal med sin tidigare arbetsgivare i Västernorrlands län.Avtalet har väckt stor uppmärksamhet. Dels bland gräsrötterna, dels bland politiker i Västernorrland.

Det avtal som Lena Thelin 2015 fick av sin före detta arbetsgivare är föremål för polis- och JO-anmälan.

Det avtal som Lena Thelin 2015 fick av sin före detta arbetsgivare är föremål för polis- och JO-anmälan.

Foto:

Övrigt2017-05-29 07:51
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Längst i sin kritik går förmodligen Lars-Gunnar Hultin, vänsterpartist från Härnösand, som författat en polisanmälan vilken lämnades in på torsdagen.

Anmälan gäller inte gentemot Lena Thelin utan gentemot Anders L Johansson (före detta landstingsdirektör) och Inger Bergström (tidigare förvaltningschef) vilka ligger bakom det avtal som sammanlagt kostar landstinget 3,6 miljoner kronor.

Avtalet skrevs i februari 2015 och löper ut senare i sommar. Det upprättades eftersom Lena Thelin, före detta HR-chef i landstinget, kände sig kränkt och illa behandlad av arbetsgivaren. Men avtalet diariefördes inte. Något som ledde till att Inger Bergström sa upp sig från sin tjänst i början av juni.

‒Ingen i vår organisation är oberörd av det som avslöjats. Höga tjänstemän kan inte tillåtas handskas på detta ovarsamma sätt med våra gemensamma tillgångar. Det är länsinvånarnas skattepengar vi pratar om, säger Lars-Gunnar Hultin i ett pressmeddelande.

‒Jag vill att polis och åklagare går till botten med det här för att se om det kan klassas som brottsligt agerande enligt lagen, Lena Thelin är en av personerna borde förhöras av polis, fortsätter Hultin som också nämner den juridiska termen "grov trolöshet mot huvudman".

Till tidningen säger han vidare:

‒Skandal efter skandal rullas upp här inom landstinget i Västernorrland, ekonomin går åt pipan. Personalen mår jättedåligt, stämningen är väldigt upprörd.

Lena Thelins avtal är nu även JO-anmält, skriver allehanda.se.

Förutom månatlig ersättning på 69300 kronor bekostade Landstinget Västernorrland en utbildning för Lena Thelin som även hade rätt till terapi och handledning.

Senare flyttade hon från Ångermanland till Stockholm och i juni 2016 tillträdde Lena Thelin en tjänst som HR-chef i Strängnäs kommun.

Vid ett möte med kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) och Josefin Winnfors, tf kommunchef, den 2 juni förklarade Lena Thelin att hon hade ett avtal som inte kunde betraktas som en bisyssla.

Jacob Högfeldt och Josefin Winnfors uttryckte sedan sitt fulla stöd för HR-chefen.

‒Det rullas upp nya saker hela tiden i Västernorrland. Men jag gör inget annat ställningstagande nu än jag gjorde för en vecka sedan, säger Högfeldt.

‒Mitt fokus är att Lena Thelin fortsätter att jobba med Strängnäs kommun på ett bra sätt. Det kan jag ta ansvar för.

Hur påverkas Lena Thelin av rapporteringen från Ångermanland?

‒Jag är alldels övertygad om att den påverkar henne, men det som rullas upp rör inte vår relation.

Hur kommenterar du den polisanmälan och JO-anmälan som figurerar i "Thelinaffären"?

‒Det var nyheter för mig, så de kan jag inte uttala mig om.

Josefin Winnfors är inne på samma linje som Högfeldt:

‒Turbulensen som råder uppe i Västernorrland får de hantera där uppe. Vi har fullt förtroende för Lena.