Boken handlar om två unga transpersoner vars familjer vänt dem ryggen och hur de tillsammans försöker skapa sig ett nytt liv och en ny vardag i Stockholm. När Bill och Omari träffas, slår det gnistor om dem. Tillsammans blir de Kung B och Queen O.
Bill kommer från en kristen, väldigt konservativ familj. Sedan dagen då hans pappa sparkade ut honom har han varken träffat eller pratat med sin familj, för varje gång han ringer sin mamma lägger hon på.
Omari däremot, kommer från en konservativ muslimsk familj i Irak. Det var nära att hon blev ihjälslagen av sina egna bröder, så hon flydde till Sverige. Varje dag lever hon med skräcken att polisen kommer hitta och skicka tillbaka henne.
Tillsammans bestämmer de sig för att försöka lägga bekymren åt sidan och låta kärleken visa dem vägen. De bor i en kall källare, men det hindrar dem inte från att festa, gråta, älska, och slåss precis som vanliga tonåringar.
Boken berör ett tungt men viktigt ämne med ett enkelt språk, vilket gör att alla från mellanstadiebarn till unga vuxna kan tillgodogöra sig bokens budskap. Men i mitt tycke snuddar Nilssons språk stundvis vid tråkigt och det blir tungt att läsa. Som tur är väntar en ny oväntad händelse bakom varje hörn och handlingen går snabbt vidare. Om vi bara kunde byta kroppar med varandra är en relativt intressant ungdomsroman som gör sig bra som högläsningsbok, med många frågor att diskutera efteråt.
Nilsson debuterade 1996 med "Hon går genom tavlan, ut ur bilden" och har sedan dess gett ut ett tjugotal böcker och erhållit en rad priser för sitt författarskap. 2017 Augustnominerades hon för "För att väcka hon som drömmer".
Nilsson har sannerligen skrivit en viktig bok som ligger helt rätt i tiden. Med "Om vi bara kunde byta kroppar med varandra" hoppas jag att frågor som rör transpersoners mående uppmärksammas och att unga får en större kunskap kring ämnet, för det kan faktiskt rädda liv.