Efter en mångårig ansökningsprocess gav miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala i juli förra året företaget Duvhällen Vindkraft AB – ett dotterbolag till Scanergy Wind AB – berättade i Eskilstuna-Kuriren dagarna efter beslutet att de skulle överklaga till mark- och miljödomstolen.
Det gjorde de också – men i den skrivelse som skickades in begärde man att få utsträckt tid för att utveckla sin talan. Domstolen tolkade detta som det faktiska överklagandet och konstaterade sedan i sitt beslut att föreningen inte har talesrätt. Detta eftersom ett av kraven för en ideell förening att föra talan mot beslut enligt miljöbalken är att föreningen ska ha bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år.
Cirka 60 medlemmar i föreningen överklagade beslutet till mark- och miljööverdomstolen och ansökte också om att få en ny tid för att överklaga, eller som det heter på juristspråk; återställande av försutten tid. Men domstolen ansåg i sitt beslut att medlemmarna i föreningen inte haft godtagbara skäl "för att inte i rätt tid ha överklagat" det ursprungliga beslutet.
Om en medlem redan från början av processen överklagat som enskild sakägare hade kraven ansetts uppfyllda. Likaså om en eller flera medlemmar i rätt tid givit föreningen fullmakt att föra deras talan. Men så skedde alltså inte.
Fallet har gått ända upp till Högsta domstolen som nyligen beslutat att inte meddela prövningstillstånd. Därmed är det fritt fram för Scanergy att förverkliga vindkraftsplanerna.
Bolagets miljöjurist Stefan Larsson säger att de nu kommer att börja undersöka om det är möjligt att bygga den planerade vindkraftsparken.
‒Några beslut är inte tagna. Vi projekterar och bygger vindkraftsanläggningar men för att göra det krävs att vi hittar en investerare, en samarbetspartner.
Enligt tillståndsbeslutet måste elproduktionen ha kommit i gång sju år efter att beslutet vunnit laga kraft och Stefan Larsson på Scanergy är förvissad om vindkraftverken kommer att byggas.
‒Det tror jag. Visserligen har elpriserna sjunkit under de senaste åren men det har även investeringskostnaderna. Det är fortfarande lönsamt med vindkraft, säger han.
Tidningen har sökt företrädare för föreningen Duvhällen kringboende för en kommentar.
Även Ornitologiska föreningen i Eskilstuna överklagade tillståndsbeslutet men deras skrivelse lämnades inte in i tid.