Klassresan börjar på skolbussen

Tidigare i veckan röstade alla partier i Flen, utom Liberalerna, nej till att fler elever ska få skolskjuts. I dag säger kommunen främst ja om ett barn inte har gångavstånd till den skola som kommunen anvisar till.

Det får inte vara en ekonomisk fråga i vilken skola en elev kan gå.

Det får inte vara en ekonomisk fråga i vilken skola en elev kan gå.

Foto: Terje Pedersen,

Övrigt2018-03-28 16:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Dags att ändra på det, tyckte Liberalerna, och föreslog att elever ska få skolskjuts exempelvis till friskolor om det inte blir väsentligt dyrare samt att kommunen vid ett nej ska informera föräldrarna om hur stor merkostnaden är. Det ansåg dock ingen annan, bland annat med motiveringen att det inte skulle bli rättssäkert och likvärdigt om kommunen ska ta ställning från fall till fall.

Den orättvisan är enkel att lösa. Om alla elever, oavsett var de bor och vilken skola de väljer, beviljas skolskjuts vid längre avstånd, antingen med en skolbuss eller avgiftsfria resor med den ordinarie kollektivtrafiken, finns inget utrymme för godtycke och orättvisor.

Så är det redan i exempelvis Eskilstuna och Landskrona, och Liberalerna i Örebro är inne på samma linje. Möjligheten har även diskuterats tidigare i Flen, men förkastats av kostnadsskäl.

Här bör Flen och många andra kommuner, exempelvis Katrineholm som ledarsidan tidigare har skrivit om, tänka ett varv till. Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag och ska enligt lag vara avgiftsfri, oavsett om den drivs av kommunen eller en fristående aktör. Detta eftersom det inte får vara en ekonomisk fråga i vilken skola en elev kan gå.

Den ordningen finns bara i Sverige och ett fåtal andra länder, och det är en modell som är värd att både värna och utveckla. Bland annat genom att garantera att alla elever avgiftsfritt kan ta sig till alla grundskolor i en kommun. Annars är valfriheten bara till för dem vars föräldrar kan skjutsa eller som bor längs en busslinje och har råd med terminskort.

Ett skolval som är lika för allaär inte minst viktigt i dag, när skolsegregationen växer, till stor del på grund av boendesegregationen. Samtidigt är det just för elever som bor i fattigare områden, där skolsegregationen är ett problem, som en resekostnad mest sannolikt är ett reellt hinder för att välja någonting annat än den skola som ligger närmast. Det är även för de eleverna som ett aktivt skolval kan göra störst nytta.

Enligt Skolverkets rapport ”Analyser av familjebakgrundens betydelse för skolresultaten och skillnader mellan skolor”, som presenterades förra veckan, ska man inte underskatta skolvalets betydelse. Elever från studieovana hem presterar betydligt bättre om deras klasskompisar har högutbildade föräldrar, än om de går tillsammans med många elever med mindre gynnsam socioekonomisk bakgrund.

Därför är det inte helt sant att klassresan börjar i klassrummet. För många börjar den redan på skolbussen. Men då måste resan vara avgiftsfri.