Klotterattack mot Munktellstaden – ångloket Sjögle vandaliserat

Klottrare slog i helgen till i Munktellstaden i Eskilstuna. Bland annat har hela sidan på Munktellmuseets ånglok Sjögle klottrats ned.‒Jag såg det på Facebook i lördags morse. Jag blev både ledsen och förbannad, säger museichefen Leif Anväg.

Vandalerna har varit runt i hela Munktellstaden. Här har de klottrat på ett sopskjul nära Munktellmuseet.

Vandalerna har varit runt i hela Munktellstaden. Här har de klottrat på ett sopskjul nära Munktellmuseet.

Foto:

Övrigt2017-02-06 21:49
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Munktellmuseet i Munktellstaden i Eskilstuna hade öppet som vanligt förra veckan och vid stängningen i fredags eftermiddag var allt som det brukar. Utanför museet stod det 123 år gamla ångloket Sjögle som alltid på sin rälssnutt, som ett maffigt monument över en svunnen epok.

På lördagsmorgonen hade vandalerna varit framme.

Hela sidan på det gamla loket hade klottrats ned med en iögonfallande målning, som av storleken att döma lär ha tagit en stund att göra.

Leif Anväg på Munktellmuseet såg med förfäran Facebookdelningen om skadegörelsen på Sjögle när han loggade in på lördagsmorgonen, och upprörs över det som har inträffat.

‒Jag skulle kunna ha förståelse för om någon stjäl, om det är någonting som de behöver. Men det här är oacceptabelt, det gagnar inte någon, säger han när tidningen träffar honom.

Sjögle byggdes i Eskilstuna 1895 och har sedan 60-talet stått i Ängelholm, men står sedan några år utanför Munktellmuseet i hemstaden. Det finns bara ett exemplar av Sjögle, och även om loket är slitet och obrukbart och numera kanske inte betingar ett större värde än skrotvärdet ser Anväg allvarligt på klotterattacken och efterlyser ett större föräldraansvar.

‒Man klagar en del på polis och politiker, men till syvende och sist är det föräldrars ansvar att lära sina ungdomar vad som är rätt och fel, säger han.

Klotterräden i helgen stannade dock inte vid skändningen av Sjögle. Vandalerna har varit runt i hela Munktellstaden, och sprayat. När fastighetsskötaren Tommy Skoogh på Kommunfastigheter tog sin sedvanliga måndagslov kunde han konstatera sorgliga fakta.

‒De har varit lite överallt. Nere på Munktellskolan vid Stadsmuseet, på fasaden till Lokomotivet, på Munktell Science park...

Det här är såvitt känt första gången ett museiföremål utsätts för klotter, men Skogh berättar att det har blivit vanligare med skadegörelse på fasaderna i området.

‒Vi har varit förskonade tidigare, men på sistone har det varit en del, säger han.

Skadegörelsen hade på måndagsförmiddagen ännu inte polisanmälts, men sannolikt kommer en anmälan göras under dagen. Sedan kommer Stahrebolagen att sanera klottret.

Därför publicerar vi bild på klottret

Forskning visar att visar media bilder av klotter kan det ge en spridningseffekt. Därför är Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning generellt restriktiva med att publicera sådana bilder. I detta fall gör vi ett undantag och visar delar av klottret men inte hela taggen på grund av dess nyhetsvärde.