Den nuvarande, Karl-Petter Thorwaldsson, har tidigare varit ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund, och S-ledaren Stefan Löfven plockades direkt från posten som ordförande för IF Metall.
Så kan man hålla på ett tag. S och LO har gått hand i hand genom historien och är fortfarande tätt sammanflätade. Inte minst ekonomiskt. 2016 betalade LO och medlemsförbunden elva miljoner kronor till S. Mest pengar stod Kommunals drygt 500 000 medlemmar för.
Men nu är det slut med det. På måndagen meddelade ordförande Tobias Baudin på Aftonbladet Debatt att Kommunal stryper stödet på tre miljoner årligen.
Även om sponsringen från LO centralt finns kvar, och artikeln är mjukt skriven, är budskapet vasst: Kommunal anser inte att de får tillräckligt med valuta för pengarna och tänker därför använda dem på ett effektivare sätt.
Det visar på två saker. För det första röstade bara cirka 40 procent av LO-medlemmarna på S – hos Kommunal var siffran runt hälften. Därmed blir det allt svårare för fackförbunden att motivera att alla ska vara med och skicka pengar till ett särskilt parti, när förbunden i stället kan lägga krutet på det område som de facto förenar medlemmarna: förbättringar och justa villkor på arbetsplatserna.
Målet för samhällsutvecklingen i allmänhet, inklusive hur man bäst når dit, är det långt ifrån säkert att alla undersköterskor, brandmän, servitriser och butiksbiträden är eniga om. Precis som att TCO:s lärare, soldater, skådespelare och barnmorskor inte röstar likadant.
Det andra skälet är ännu mer pragmatiskt. Eftersom Socialdemokraterna lockar allt färre väljare blir partiets valprogram inte längre automatiskt regeringspolitik. Det gör att det finns starka skäl för Kommunal och alla andra fackförbund att lobba hårt på många partier, inte genom ett specifikt parti, eftersom det inte räcker att bara ha S och möjligtvis V på sin sida när inte ens fyra av tio röstar rött.
Därför kommer sannolikt fler förbund att gå i Kommunals fotspår.