Läkarstudenten Aliyya Haciyeva kan utvisas

I april fick Aliyya Haciyeva avslag på sin asylansökan. När hon berättad om situationen för sina klasskamrater på Karolinska institutet slöt de upp sig. Nu gör de allt för att hon tillsammans med sin familj ska få stanna.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Övrigt2017-05-05 13:11
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I december 2010 kom Aliyya Haciyeva som 16-åring till Sverige tillsammans med sin mamma, pappa och lillebror. Föräldrarna var barnläkare och kom hit från Azerbajdzjan på grund av den oroliga situationen som ledde till att de var tvungna att fly.

Sedan början av 2011 har de alla bott i Flen.

‒Jag började studera på Prins Wilhelmgymnasiet på det som nu heter Introduktionsprogrammet för att lära mig språket och året efter började jag läsa på ett vanligt program hösten 2012, säger Aliyya Haciyeva.

Under det året fick hon avslag på sin första asylansökan.

‒Då levde man under en ständig oro, att polisen kunde komma och vi skulle bli utvisade, säger Aliyya Haciyeva.

Trots den ständiga ovissheten presterade hon utomordentligt i skolan och gick ut gymnasiet med högsta betyg i samtliga ämnen. Efter det sökte hon sig vidare till att gå i sina föräldrars fotspår för att bli läkare.

‒Både min mamma och pappa är läkare och det har alltid varit min dröm att också bli det, säger hon.

Nu har hon bott sju år i Sverige och under den tiden har hon utöver att klara studierna vid gymnasiet även läst fyra terminer på läkarutbildning vid Karolinska.

‒Den tiden vi har vart här har hela familjen verkligen levt och det gör ont i hjärtat när Migrationsverket säger att vi inte har anpassat oss till Sverige.

Aliyya Haciyeva är nu 23 år gammal och har spenderat mer än hälften av sin tid i Sverige som papperslös, den tiden räknas inte in i myndighetens bedömning.

Under tiden familjen väntade på att förnya sin asylansökan arbetade hennes mor som frivillig på Röda korset och hennes far lämnade Sverige för att söka sig hit som arbetskraftsinvandrare. Efter en lång tid från sin familj kom han tillbaka och har arbetat med ensamkommande flyktingbarn och söker nu provtjänstgöring som läkare i Sverige.

‒Beslutet om avslag kom som en chock. Vi har väntat och kämpat så länge med det här, säger Aliyya Haciyeva.

Hon säger att familjen har kämpat med det här i det tysta men när det sista beslutet kom berättade hon om situationen och författaren Agneta Pleijel skrev en namninsamling och efter tre dagar har vi redan passerat 3000 underskrifter. Vårt mål är minst 10000, säger Johnny Sigfridsson och fortsätter:

‒Innan beslutet är taget kommer vi att överlämna den på ett lämpligt sett och kräva att Migrationsdomstolen häver avslaget på vår klasskamrats ansökan.

Anledningen till att klassen gör det här är flera.

‒Huvudanledningen är att landet de kommer ifrån inte är tryggt att återanvända till och vi är oroliga för klasskamrat och hennes familj, säger Johnny Sigfridsson.

Tycker ni att faktumet att hon är läkare ska påverka beslutet hos Migrationsverket?

‒Oaktat den politiska aspekten i frågan så behöver Sverige människor som Aliyya, med hennes kompetens, ambitioner och prestationer. Hon är en förebild - en svensk förebild. Efter sju år i Sverige är hon svensk. Punkt.

Aliyya Haciyeva och hennes familj överklagade beslutet i mitten av maj och väntar nu på att Migrationsdomstolen ska hantera ärendet.

‒Man kan inte göra något annat än att hoppas, säger hon.

I dag, onsdag, hålls ett opinionsmöte vid Karolinska Institutet mellan 16-18 med anledning av Migrationsverkets beslut om Aliyya Haciyeva avslag på asylansökan.