Ledare: Krossa förtrycket utan klädförbud

Säg nej till klädförbud, men ja till mer handfasta insatser mot hedersförtryckets förövare.

Foto:

Övrigt2019-03-23 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Moderaterna i Nyköping och Eskilstuna provocerar – eller söker enkla poänger genom att ställa krav på att ett slöjförbud i grundskolan ska utredas. Men M, och inte minst Anna af Sillén (M), oppositionsrådet i Nyköping som länge har engagerat sig i dessa frågor, vet att slöjan inte är grundproblemet.

För den som följer exempelvis kvinnors frihetskamp i Iran är det uppenbart hur ett klädtvång som slöja kan utgöra en symbolstark del i omfattande kvinnoförtryck, religiöst sanktionerat. Men slöjan är i mer fria samhällen ibland också ett frivilligt valt klädesplagg, även bland unga tonåringar.

Den här ledarsidan har uppmanat våra folkvalda att samlas i kampen mot hedersförtryck. Tänk brett och sök gemensamma lösningar på detta som riskerar att förstöra livet för alltför många unga människor i vår närhet. Inom begreppet hedersförtryck finns inte bara den maniska kontrollen av flickors och unga kvinnors liv, med angivarkultur och moralpoliser, utan även näraliggande övergrepp som tvångsgiftermål, barn- och kvinnomisshandel. Hedersförtryck drabbar även unga män, men det är som tydligast när kvinnor och flickor tvingas vara symboler för klanens, familjens och släktens makt.

Hedersförtryck finns i fler hem än enbart de där slöjan utgör ett tvång. Ansvarskännande politiker måste visa att det finns bättre sätt att ge unga flickor och kvinnor den frihet till livsstil och livsval som de har rätt till, än att resolut rycka bort huvudduken.

Det handlar inte alltid om stora, spektakulära insatser, utan främst om målmedvetet, socialt och polisiärt arbete. Med kunskap och kraft ska lagar och myndighetsmakt användas för att bryta destruktiva normer. Hittills har insatserna från rättssamhällets sida inte räckt till. För att bryta starka, generationsöverbryggande förtryckande strukturer krävs det både hårda nypor och övertygande argument.

Inom socialtjänsten och inom vården behöver kompetensen i alla led bli större om hur hedersförtryck kan identifieras, vilka frågor och vilka reaktioner som krävs för att hjälpa den som är utsatt, på kort och på lång sikt. Ingen med makt att göra skillnad ska med gott samvete kunna vända bort blicken. Men då krävs tydliga politiker.

Moderaterna i Nyköping får gärna behålla målsättningen att leverera politik som gör faktisk skillnad. Kommunledningen får inte sitta still i den här frågan. Socialtjänstens, polismaktens och rättsväsendets möjligheter att ingripa behöver komplettera varandra bättre än i dag. Samhällets företrädare måste ta sig makten att lyfta bort unga från förtryck, oavsett klädval, med omväxlande mjuka och hårda tag.

Sätt stopp för förövarna, ställ dessa till svars, androm till varnagel. Prioritera insatserna. Visa hur urgamla teser om familjens, släktens och klanens kontroll av ungas liv, obönhörligen kommer att förlora i mötet med svenska lagar om fri- och rättigheter. Det är inte lätt, men måste göras med kraft.