Mona Kanaan valspurtar på tre olika språk

Den franska radioreportern Marie-Pierre Vérot från Radio France tog rygg på Mona Kanaan under hela lördagen.Hennes uppgift är att presentera strömningarna i en typisk svensk stad precis strax före valet.

Foto:

Övrigt2018-09-03 16:38
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Att det blev just kultur- och fritidsnämndens ordförande, Mona Kanaan, är ingen slump.

– Hon är väninna till en av mina väninnor och jag hade en sådan tur att jag fick chansen att träffa henne just nu, säger Marie-Pierre Vérot, från Radio Frances kulturredaktion som snabbt växlar från den franska hon talar med Mona till engelska i en telefonkontakt, som ska försöka lösa ackreditering till söndagens valvakor. Hon vill gärna ha tillgång till de tre största partiernas valvakor och det ser lite bekymmersamt ut just nu.

Hon ruskar oroligt på huvudet och säger att det kanske inte alls går att komma in på Sverigedemokraternas valvaka eftersom redan väldigt många utländska journalister anmält sitt intresse.

Mona Kanaan fick en chans att poängtera att man borde rikta all energi åt att tala om all lyckad integration.

– De exemplen finns ju, och det finns många av dem, säger Mona, som menar att det alltid är riskfyllt att prata ur ett perspektiv som siktar in sig på misslyckad integration eftersom den alltid lämnar alla som diskuterar den med en känsla av frustration.

Ändå är det just Sverigedemokraterna som är intressantast i svensk politik just nu. I alla fall enligt Radio Frances lyssnare.

– Vi ser samma utveckling hemma i Frankrike, i Italien, och en rad andra länder i Europa, och lite överraskande nog nu även i Sverige som alltid framstått som stabilt och tryggt.

– Enligt de senaste mätningarna kan ju Sverigedemokraterna i år bli landets näst största parti och det måste väl ses som väldigt överraskande.

Schemat för Marie-Pierre Vérot är milt sagt späckat och hon ursäktar sig redan när hon sätter sig ned för en kort pratstund med en svensk kollega att hon inte har tid att sitta särskilt länge.

Tillsammans med Mona ska hon besöka Fröslunda och innan dess vill hon se manifestationen mot rasism och nazism på Fristadstorget.

Det är mer i linje med hur hon känner Sverige sedan många år tillbaka.

– Sverige är ett föredöme som ett land där man alltid haft tolerans som ett hedersbegrepp. Och ett öppet samhälle. Vad händer nu?

Läs mer om