Han suckar rätt tungt när EK nu ringer och river upp alltihopa en gång till - för hans intryck är att stämningen lättat sedan han fått förklara sin syn på det öppna möte som hölls i slutet av november.
Varför vill ni göra förändringar, har musiken blivit för profan?
‒Nej, men församlingsverksamhet ska alltid utvecklas. Vårt uppdrag utifrån kyrkoordningen är att bedriva verksamhet utifrån gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Vi vill tydliggöra det. För mig är detta verkligen inget problem. Något musikuppror har jag aldrig hört talas om. Att jobba i en församling är inte svart eller vitt - utan i stället att jobba i ett sammanhang. Många tycks ha hört saker som inte sagts. Det kan jag inte påverka, det enda jag kan göra är att försöka berätta hur församlingen tänker i de här frågorna. Det hade vi ett jättebra samtal om på mötet.
Och vad tänker ni om musiken?
‒Att den är ett viktigt verktyg för att fira gudstjänst och för att vara en församling.
Några menar att musiken tagit sin egen väg och att församlingen inte lyckats vrida tillbaka den in i gudstjänsten.
‒Det kan jag hålla med om. Det handlar om att utveckla församlingen till ett gemensamt sammanhang där gudstjänst, undervisning, diakoni och mission går tillsammans och där musiken är ett viktigt verktyg för att fylla de fyra benen i kyrkoordningen.
Det handlar alltså inte om pengar trots att musiken kostar ganska mycket?
‒Nej, musikbudgeten ökar året som kommer. Men vi behöver fundera över hur och varför vi gör en del av musiksakerna. Jag kan gladeligen bjuda församlingen på något stort verk, för det har själva varit med och betalat genom sina medlemsavgifter, men då gäller det att hitta ett sammanhang där musiken faller i god jord utifrån de fyra benen. Ibland kan jag uppleva att musiken drar åt ett eget håll. Där måste jag som kyrkoherde, precis som alla företagsledare, hitta ett gemensamt mål för vad vi ska göra.
Underlaget tycks ha varit grunden för höstens turbulens?
‒Det har hela tiden varit ett internt arbetsmaterial mellan chefer och det är mycket olyckligt och allvarligt att det kommit ut till allmänheten. Ibland måste man spetsa till det för att skapa diskussioner i arbetsgruppen. Gör man det inom ett och samma rum så kan en sådan tillspetsning bli något väldigt bra.
Men lördagsmusiken i Kloster slopas?
‒Vi har ett väldigt tryck på kyrkliga handlingar just i Kloster. Men vi har en massa andra kyrkor att ha konserter i.
Och det finns inga intentioner att lägga ned konsertverksamheten?
‒Absolut inte, verkligen inte. Det är något jag längtar efter att få göra, framförallt tillsammans med Eskilstuna symfoniorkester så vi får ett lokalt sammanhang. Konsertverksamheten ska utvecklas. Herregud, jag är satt här för att göra Jesus känd och älskad. Men det innebär också att vi i dagens samhälle måste göra lite justeringar. Kyrkan kan inte alltid vara som kyrkan alltid har varit. Vi måste utveckla och utvecklas tillsammans med församlingsborna. Både de som finns här men också de som står utanför och inte vågat kliva in.
Så underlaget kan tas med en nypa salt?
‒Ja, det är ett diskussionsunderlag. Men jag ser en oro som jag utifrån min ansvarsvinkel verkligen försöker arbeta med. Svenska kyrkan är underbar på så vis att kommer någon med en idé så gör man den genast. Men ofta glömmer vi bort hur och varför. Jag vill hjälpa mina medarbetare att försöka tänka annorlunda.
Kan du se något bra som kommit ut ur höstens turbulens?
‒Jag har fått samtala med människor som kanske inte tidigare vågat höra av sig, det tycker jag är jättebra.