Ofrihetens väg

Auktoritär, radikaliserad höger kallar sig gärna ”nationell”.

Studenter protesterar – förgäves verkar det – mot att Ungerns maktägande parti driver bort en av Östeuropas viktigaste demokratiska utbildningsinstitutioner, som i praktiken förbjuds att vara kvar i Ungern.

Studenter protesterar – förgäves verkar det – mot att Ungerns maktägande parti driver bort en av Östeuropas viktigaste demokratiska utbildningsinstitutioner, som i praktiken förbjuds att vara kvar i Ungern.

Foto: Marjai, AP/TT Janos

Övrigt2017-03-09 14:51
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Vad det kan betyda ges det prov på i Ungern. Premiärministern, Viktor Orbán, har sagt rent ut att auktoritära länder som Ryssland och Turkiet är bättre.

Hans metoder har också flera likheter med sådant som på senare år pågått i Ryssland och Turkiet. För tre år sedan var det störande för honom att det fortfarande sändes tv-nyheter på ungerska som inte staten eller hans parti kontrollerade.

Ett tyskt tv-bolag, RTL – annars inte känt som ledande i fråga om nyhetsförmedling – hade genom sitt ungerska dotterbolag blivit ett andningshål för nyheter som Orbáns parti inte vill se. Metoden som tillgreps för att kväsa det tv-bolaget är typisk för regimer på väg från frihet till förtryck.

Man skräddarsydde en lag som såg allmängiltig ut på ytan men var gjord för att knäcka eller kuva en speciell tv-kanal. En skattelag, för reklamskatt, gavs en drastisk högsta skattesats, och den skulle slå till på en nivå där det fanns ett enda företag att beskatta – den för Orbán obekväma tyskägda RTL-kanalen.

Senare har Orbán och närstående oligarktyper lyckats tysta den ledande oppositionstidningen genom att via ombud köpa upp den, och på så sätt även tagit kontroll över en rad regiontidningar.

Nu är det dags igen. Denna gång är måltavlan det icke-statliga universitet, CEU, som inrättades i Budapest 1991 genom en stor donation av den amerikanske affärsmannen och filantropen George Soros. Dess syfte var och är att med utbildning på högre nivå främja demokratisering, rättsstat och kompetent förvaltning i länder som varit undertryckta av Sovjetkommunismen.

I slutet av mars kastade regeringen plötsligt fram ett lagförslag som skulle tvinga från utlandet grundade högskoleinstitutioner att dels inrätta ett likartat moderuniversitet i ”hemlandet”, dels skaffa ett mellanstatligt avtal mellan Ungerns och det andra landets regering. Tidsfristen sattes snävt. Syftet var uppenbart. CEU-universitetet skulle inte kunna uppfylla kraven, det skulle förbjudas att ta in nya studenter och jagas ut ur landet.

På endast åtta dagar var parlamentsbehandlingen undanstökad. Orbáns lydiga majoritet klubbade igenom fördrivningen av det misshagliga universitetet. Enda ändringarna var att lagen skärptes ytterligare på ett par punkter.

CEU-universitetet har ett mycket tydligt demokratiskt uppdrag, för hela det tidigare Sovjetväldet och dess före detta lydstater. Det som Orbán – fortfarande i EU-sammanhang i samma grupp som M och KD – gör är att angripa en institution som motverkar det slags auktoritära härskarsystem som Putin åstadkommit i Ryssland. Orbán går Putins ärenden.

Det finns dessutom en omisskännlig ton av antisemitism i den ungerska statliga kampanjen mot George Soros, som barn flykting från Ungern, med judisk familjebakgrund.

Kombinationen av Putinmedlöperi och antisemitism är vida utbredd i den yttre högern i Europa. Den med Putin lierade franska presidentkandidaten Marine Le Pen – som en viss Jimmie Åkesson vill se som segrare och fransk härskare – skyltade härom dagen på nytt med den ingrodda antisemitism som hennes parti har i arv från Vichydiktaturen och äldre fransk extremhöger.

Hon påstod, att Frankrike inte kunde anse som ansvarigt för en av de mest beryktade massdeportationerna av judar till dödslägren, som genomfördes 1942 i Paris, trots att dessa razzior mot 13000 människor inte genomfördes av tyska soldater utan av fransk polis och franska nazimedlöpare. Dessa tillhörde den ytterhöger som är en direkt föregångare till dagens europeiska högerextremism.