Det är framför allt på de delar där högstadieeleverna finns som man satsar på kameraövervakning och från skolledningens sida poängterar man att förslaget kommer från elevrådet.
– Jag tror att det är viktigt för att öka känslan av trygghet på skolan, och kan vi dessutom komma tillrätta med en del av den skadegörelse som inträffar så är det bra.
Frågan om tryggheten sätts alltså i första rummet, men ingen förnekar att det också handlar om ekonomi.
– Det måste finnas mycket bättre sätt att använda pengarna än att betala för skadegörelse, säger Andreas Wiik och pekar på att han föredrar att allt man har i sin budget är pengar som investeras i att utveckla eleverna.
Andreas Wiik menar att det var ett ganska självklart beslut att fatta och understryker att det bara är skolledningen som har rätt att titta på filmerna. Om det krävs för att reda ut en eventuell skuldfråga eller liknande.
– Det är kameraövervakningslagen som gäller och inträffar inget som kräver att vi försöker ta reda på vad som hänt, vem som gjort vad, så är det ingen som tittar på det filmade materialet. Och allt filmat material sparas bara i två veckor.
Andreas Wiik har talat med kollegor både på Stålforsskolan och Skogstorpsskolan, där man upplever att tryggheten har blivit avsevärt bättre sedan kameror kom på plats.
– Som jag förstår det hela var det elevrådet även på Stålfors som ställde sig bakom ett krav på kameror. Precis som hos oss.
24 kameror monteras denna vecka på plats och ska finnas i hela hus 3 och hela hus 5 och även i bibliotekskorridoren i hus 1.
Att det blev så många som 24 kom man fram till i samråd med Mikael Hauk som är säkerhetssamordnare för barn- och utbildningsförvaltningen på Eskilstuna kommun och som menar att det krävs för att ha hel täckning på samtliga korridorer.
Varje kamera kostar med mellan 5 000 och 8 000 kronor med montering och allt.
– Men hjälper inget annat så måste vi tillgripa detta, säger Mikael Hauk, som kan peka på att det blev mycket lugnare på Skogstorpsskolan sedan de fick kameror för lite drygt tio år sedan och även på Stålforsskolan som fick kameror för lite drygt ett år sedan.
I alla fall ur vinkeln skadegörelse sett.
– Vad det krasst handlar om är att försöka se till att barnen har en skola att återvända till dagen därpå och att försöka minimera skadorna så långt det är möjligt. Där befinner vi oss i dag.