Området Ostra Knall ligger nordost om Eskilstuna precis intill Mälaren. Ett pittoreskt område med hundratals hus och stugor.
‒Det är ett historiskt område, här går den Gyllenhielmska leden och på 1200-talet var det ett stort krigsslag här, säger Anders Bergström, bror till Hans Bergström.
I dag syns det inga spår efter det blodiga kriget och området är numera ett sommarstugeområde som nyss firat sitt 90-års jubileum som samfällighetsförening.
År 1927 grundades föreningen Sommarstugor Ostra knall. Marken där Östra Knall finns ägdes då av Gustaf Gotthard Carlsson, ett markområde på ca 80 000 kvadratmeter.
‒Det var vår farfar Rickard Bergström som var med och grundade föreningen Sommarstugor Ostra knall, då fanns det inte många stugor här och de som hade sommarstugorna var oftast arbetare som var här på sin lediga tid, säger Hans Bergström.
Föreningen växte och allt eftersom beslutade man att rusta upp området och bygga fler bostäder och ta ut medlemsavgifter för att få ekonomi till att göra infrastrukturen bättre.
‒Mycket kretsade kring Gustaf Gotthard Carlsson, han som ägde marken. När han dog på 40-talet fanns det 41 hyresgäster på den tomten han ägde. Han hade inga arvingar eller testamente så allt gick till Allmänna arvsfonden, säger Anders Bergström.
Förhandlingarna med Allmänna arvsfonden slutade med att man köpte upp marken genom den ekonomiska förening som man startat upp för ändamålet. Året var 1951 och efter uppköpet av marken började föreningen att växa rejält och arbetet med att höja standarden tog fart.
‒Det byggdes fler och fler stugor i området och föreningen växte. Det hölls fester och olika möten i Gustafsgården som är föreningens gemensamma samlingslokal, säger Hans Bergström.
Gustafgården fick sitt namn från markägaren Gustaf Gotthard Carlsson som ägde gården. Gården var också den första fastigheten i området fick elektricitet.
Under många år var allt sig likt i Ostra Knall, standarden på stugorna var låg och det var inte förens slutet på 50-talet som ett 50-tal hus fick vattenledningar.
‒Många av stugorna hade det så väldigt länge och det är inte förrän på senare tid som alla stugor fått vatten och fungerade avlopp, säger Anders Bergström.
Vad är den största skillnaden från då och i dag?
‒Det är standarden, i dag är det många som bor permanent här ute. Många av stugorna har blivit lyxhus och i dag är det över 170 fastigeter i området, Hans Bergström.
Om 10 år blir föreningen 100 år gammal, hur kommer den då se ut?
‒Det vet man inte, men jag hoppas att man fortsätter driva det här så som man alltid har gjort, säger Hans Bergström.