Bertil Andersson har hållit i de flesta trådarna under renoveringen och kan nu se tillbaka på ett digert arbete som startade så smått för tio år sedan.
‒Vi gick till stiftet (Strängnäs) och gjorde en vård- och underhållsplan där kyrkogården också kom med i bilden för att kunna få ut kyrkoantikvarisk ersättning. Då går staten in med en viss summa som läggs in för den kulturhistoriska delen. Första omgången tog vi alla dörrar, vanliga fönster och tornlyktor och fick 75 procent i bidrag.
För tre år sedan var det dags för korfönstren, de fyra målade mästerverken från 1910 som omsluter altardelen av kyrkan.
‒De togs dän ur projekt och köptes separat, där har vi fått 90 procent i bidrag. I runda slängar kostar varje fönster en miljon att göra i ordning. Förutom att göra rent själva glasen har vi byggt nya karmar och bågar, de har tidigare suttit fast i ytterglasen och om ett ytterfönster då går i sönder är det nästan omöjligt att laga det, säger Andersson om glasen som renoverats av konservator från Uppsala och glasmästare från Örebro.
1975 gjorde församlingen en egenfinansierad renovering där man bytte bänkraderna. Nu återstår att få ordning på värmen i dem, men det dröjer lite.
‒Det är 40 år gamla utbrända element och elsidan totalt är beräknad till sex miljoner. Blir det inga pengar i bidrag kan vi inte fortsätta, då får det väl brinna då, säger Bertil Andersson.
Förutom korfönstren, nya sköldar som tidigare satt på sakristians dörr och lampetter på väggarna, som togs ner 1975, har den bakre bänkraden tagits bort och givit plats åt en cafédel med bord och stolar.
‒Vi har inte fått sluträkningen än, det finns ingen ström till värmeelementen till fönstren som ger cirkulation och tar bort kondens. Det ska med på fakturan innan sammanställningen ska in till stiftet. Vi får se om de godkänner räkningen, vi har gjort lite mer än tänkt egentligen, som sprickor i taket, säger Bertil Andersson.