Från flera håll i Sverige har det kommit reaktionerna över att tisdagsmorgonen var mörkare än vanligt. I Eskilstuna slogs gatubelysningen ut vilket gjorde mörkret än mer kompakt. Bakom det vädermässiga mörkret ligger ett vanligt förekommande fenomen, förklarar meteorologen Marcus Sjöstedt på SMHI.
‒En varm och fuktig luftmassa har dragit in söderifrån med temperaturer på över 15 grader på sina håll, vilket är varmt för årstiden. I samband med luftmassan har en front med täta regn och åskmoln dragit in, det var dessa som skymde morgonsolen och gjorde det så mörkt, säger han.
Regn och åskmolnen är dock inte ensamt skyldiga till den dunkla morgonen.
‒Luftmassan kan även ha fört med sig partiklar, det är inte alls ovanligt. Det kan vara så att den har fört med sig partiklar från skogsbränderna i Spanien och Portugal, säger Marcus Sjöstedt.
[facebook url="https://www.facebook.com/SMHI.se/photos/a.222637334444345.50349.105474229493990/1763657337008996/?type=3&theater" width="auto"]
Att sydluft för med sig partiklar från kontinenten och Sahara är vanligt förekommande enligt Marcus Sjöstedt. Ett tecken på att det fanns partiklar i luften på sina håll i Sverige är det faktum att solen har uppfattats som röd på de platser där molnen har skingrats.
‒Det finns även någonting som kallas blodsregn, när regn tar med sig partiklar ner och det ser rött ut. Det har skett förut, säger Marcus Sjöstedt.
SMHI har fått rapporter om att det varit ovanligt mörkt i bland annat Stockholmsområdet, Södermanland och Östergötland. Något ihållande morgonmörker är dock inget att oroa sig för försäkrar Marcus Sjöstedt.
‒Det kommer inte vara likadant i morgon, då kommer det in en annan luftmassa, säger han.