Spelberoendet höll på att kosta Omid livet – nu öppnar han stödgrupp i Eskilstuna

38-åriga Omid Rezvani är spelfri i dag men det fanns en tid då han spelade bort så mycket pengar att han inte klarade av sin vardag. Det gick så långt att han började fundera på att ta sitt liv. Men plötsligt vände det och i september öppnar han sin sjunde stödgrupp för spelberoende, den här gången i Eskilstuna.

Spelberoende ser olika ut för alla men det hjälper ändå att dela erfarenheter och tips för att stå emot speltankar, enligt Spelberoendegruppens ordförande Omid Rezvani.

Spelberoende ser olika ut för alla men det hjälper ändå att dela erfarenheter och tips för att stå emot speltankar, enligt Spelberoendegruppens ordförande Omid Rezvani.

Foto:

Övrigt2017-09-01 04:06
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Den 6 september bjuder den ideella organisationen Spelberoendegruppen in till ett första möte för spelmissbrukare i Eskilstuna. Enligt ordförande Omid Rezvani är organisationen en verksamhet av spelberoende för spelberoende.

För Omid Rezvani började spelandet på allvar när han blev 18 år och testade Black jack på krogen. Utöver det satsade han pengar på matcher. Men det var först när han började spela på nätet som han tappade kontrollen på riktigt.

– Jag tog mer av mina pengar och spelade bort hela löningar. Jag fick skulder och problem med att betala hyror och räkningar. Många gånger hade jag inte ens mat på bordet. Jag skämdes och började allt eftersom isolera mig från allt socialt. Jag blev djupt deprimerad, säger han.

Omid Rezvani mådde till slut så dåligt att han började få självmordstankar. De var då han sökte hjälp.

– Fast det gick så illa så tog jag aldrig spelberoendebegreppet i min mun. Det var först när jag träffade en alkoholiserad man när jag lades in som jag förstod att jag hade ett beroende, säger han.

Hur mycket pengar Omid Rezvani spelade bort vill han inte säga. Det är nämligen en av organisationens principer att inte tala om belopp.

– Pengar är relativt. Man kan spela bort hela eller halva lönen men det kan ändå få enorma konsekvenser.

Omid Rezvani, som bor i Umeå, startade sin första självhjälpsgrupp där 2007, för sin egen skull. Men snart blev han kontaktad av spelberoende från andra städer som efterlyste liknande grupper. Organisationen Spelberoendegruppen kom till och har hittills verksamhet på sex platser i Sverige. Eskilstuna blir alltså den sjunde i ordningen.

– Idag finns behandlingar som spelberoende kan genomgå men efter det, vad händer då? Vi blev kontaktade för att klienter efterfrågade en självhjälpsgrupp som de kan gå till. Den här typen av möten är jätteviktiga, säger Omid Rezvani.

Under mötena, som är kostnadsfria, är tanken att spelberoende personer ska dela med sig av erfarenheter och tips på hur de klarat att leva spelfritt.

– Man får berätta vad man varit med om och lära sig hantera spelsug och speltankar. Man behöver inte vara under behandling, säger Omid Rezvani.

Han är noga med att betona att spelmissbruk ser olika ut för alla. Långt i från alla får självmordstankar men det finns vissa varningssignaler som det kan vara bra att hålla koll på

– Spelberoende är ett missbruk som går att dölja länge och det kan vara svårt för anhöriga att upptäcka. Men när ens person börjat låna små summor här och där fast du känner att hen inte skulle behöva det, eller att personen ljuger om sitt spelande och det kommer fram, så kan det vara tecken på ett beroende, säger Omid Rezvani.

Han säger att detsamma gäller för spelande personer.

– När det blir tätare mellan gångerna, börjar handla om större summor och man tänker ”Jag kommer att vinna nästa gång" även fast man förlorar gång på gång, då har det gått ganska långt, säger Omid Rezvani.

Spelberoendegruppen – spelberoende och anhörigas stödorganisation

Har självhjälpsgrupper i Umeå, Sundsvall, Örnsköldsvik, Västerås, Gävle och Skellefteå.

Den 6 september startas en grupp i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Eskilstuna och i november öppnas en åttonde i Jönköping.

Organisationen drivs med ekonomiskt stöd från Folkhälsomyndigheten.

Från och med 1 januari 2018 skrivs spelberoende in i Socialtjänstlagen.

Källa: www.spelberoendegruppen.com