Om han blir vald på extrastämman den 1 oktober återstår att se, men eftersom Elisabeth Svantesson, som klassats som hans starkaste motkandidat, snabbt gick ut och gav honom sitt stöd bör ordförandestriden i Moderaterna i det närmaste kunna betraktas som avgjord.
Därför är Ulf Kristerssons manifest, som han la upp på sin Facebooksida på fredagsförmiddagen, olyckligt. Han skriver att decemberöverenskommelsen var dålig. Att SD har fel. Samt att Alliansen ska försöka bilda regering och lägga fram en budget efter nästa val, oavsett om de rödgröna blir större eller mindre än Alliansen.
Uttalandet går inte att tolka på något annat sätt än att Ulf Kristersson stänger dörren för en blocköverskridande regering, vilket öppnar upp för att nästa mandatperiod blir likadan som den här: antingen regerar de borgerliga eller de rödgröna i minoritet. Vidare verkar Kristersson vara beredd att styra landet, även om han får en majoritet bakom sin budget på grund av SD:s röster.
Lyckligtvis har Liberalerna och Centerpartiet sagt nej till att inta Rosenbad på de premisserna, och det borde även Moderaterna göra. Precis som Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) vore det fint om Ulf Kristersson i sitt installationstal slog fast en gång för alla att även han kommer att blicka över blockgränsen om de borgerliga partierna har färre mandat än de rödgröna. Detta eftersom den som får igenom sin budget i riksdagen måste vara beredd att axla regeringsansvaret, tillsammans med eller med indirekt stöd av de partier som röstat för, vilket i det här fallet sannolikt inbegriper Sverigedemokraterna.
Men i stället för den sortens tydlighet ägnar sig Kristersson, precis som Anna Kinberg Batra, åt att låta dörren vara halvöppen och halvstängd, beroende på hur man ser det.
Å ena sidan skriver han ”Vi såg kommunismens faror då, vi ser den inskränkta nationalismens risker nu” samt ”det är inte SD jag vill samarbeta med och bygga framtiden på, utan tillsammans med våra värderingsfränder i Alliansen. Råder det någon osäkerhet på den punkten så måste den nu skingras”. Å andra sidan är han beredd att baxa en alliansbudget genom riksdagen, med stöd av SD.
Det är det som kallas för dubbla budskap.