Stora skillnader i vattentaxor – Eskilstuna billigast i Sörmland

Skillnaderna mellan de sörmländska kommunernas vattentaxor är stora. Flens taxa är i dagsläget mer än dubbelt så hög som Eskilstunas – men kraftiga höjningar aviseras på bred front.

Nivån på VA-taxan skiljer sig stort mellan Eskilstuna, Strängnäs och Flen.

Nivån på VA-taxan skiljer sig stort mellan Eskilstuna, Strängnäs och Flen.

Foto: Mosvold Håkon

Övrigt2018-05-08 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Varje år jämför Nils Holgersson-gruppen kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i landets samtliga 290 kommuner. Under torsdagen redovisades kommunernas VA-taxa för 2018. Taxan baseras på en typlägenhet på 67 kvadratmeter och inkluderar moms.

Bland Sörmlands kommuner är skillnaderna stora. Eskilstuna har länets lägsta taxa på 3 256 kronor per lägenhet och år, långt under snittet på 4 561 kronor. Flens taxa, 6 957 kronor, är i sin tur en av landets absolut högsta. Strängnäs ligger på 5 532 kronor.

Även vad gäller kostnadsutvecklingen sticker Eskilstuna och Flen ut. Genomsnittskommunen har sett en höjning av taxan sedan 2017 med 2,6 procent. I Flen har taxan under samma period höjts med 20,4 procent, i Eskilstuna har den stått helt stilla. Strängnäs taxa har höjts med 6 procent.

Enligt Admir Ibrisevic, VA-chef på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, finns det flera förklaringar till varför skillnaderna är så stora. Det handlar bland annat om typ av bebyggelse, terrängskillnader, råvattenkällor och status på kommunens anläggningar.

– Av kommunerna med lägst taxa är cirka tre fjärdedelar antingen tätorter med mer än 75 000 invånare eller kranskommuner till en storstad. Av de med högst taxa är nästan samtliga mindre än 16 000 invånare och/eller har en skärgård, säger Admir Ibrisevic.

Eskilstunaborna betalar i dag klart minst, men så sent som förra veckan kunde tidningen dock rapportera att taxan sannolikt kommer att höjas kraftigt i både Eskilstuna och Strängnäs inom de närmsta åren. Enligt Admir Ibrisevic kan det handla om så mycket som 30 till 50 procent exklusive inflation de kommande fem åren. Detta eftersom vattenanläggningarna här, liksom i landet i stort, står inför stora investeringsbehov. Någon större höjning till nästa år är det dock inte fråga om.

– Nästa år kommer brukningsavgifterna i både Eskilstuna och Strängnäs att vara oförändrade. Från och med 2020 är prognosen att vi kommer att behöva börja höja taxan, säger Admir Ibrisevic.

Enligt Helen Silverfjord, kommunikationschef på Sörmlands Vatten, beror den kraftiga höjningen i Flen på flera tunga investeringar i kommunens vattenförsörjning.

– Vi håller på och byter vattentäkt från Båven till Malmköping. Vi ska även bygga om reningsverket i Flen och bygga en överföringsledning mellan Malmköping och Flen. Det är stora investeringar för att säkra dricksvattnet för framtiden. Vi har varit proaktiva och tagit den investeringen tidigt, säger hon.

Innebär årets kraftiga höjning att Flensborna kan räkna med att taxan kommer ligga still framöver?

– Tittar vi på 2019 så finns det inga planerade höjningar för Flens kommun. Den taxa som gäller i dag kommer gälla även nästa år, som det ser ut i dag.

Nils Holgersson-gruppen

Jämför årligen kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i landets 290 kommuner. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.