Den 15 september kommer alla niondeklassare på Mariefreds två skolor att samlas i Biohuset. Då startar ett projekt kring förintelsen, som ska mynna ut i en konsert och utställning under Mariefreds litteraturfest drygt en månad senare. Det är kulturföreningen Heart som har fått i uppdrag att stå för ungdomsprogrammet den 21 oktober.
‒Det blir inget vanligt författarsamtal utan vi vill få med oss eleverna och samlas kring något gemensamt. När vi fick frågan om vi kunde vara med, så hade jag precis läst den här boken. Förintelsen är ett mörkt men viktigt kapitel i vår historia. Det som tilltalade mig är att boken är lätt att ta till sig och den är väldigt rakt på sak, säger Caroline Karlsson från Heart.
Hon pratar om Hédi Frieds bok Frågor jag fått om förintelsen, som gavs ut i januari i år. Hon överlevde koncentrations- och förintelselägrena Auschwitz och Bergen-Belsen, och kom till Sverige med Röda korsets bussar 1945.
‒Hon är i dag över 90 år gammal och föreläser inte längre. I stället kommer en ung tjej från föreningen Zikaron till Mariefreds litteraturfest. Hon är barnbarn till en överlevare, och är ganska nära eleverna åldersmässigt. Hennes historia kommer att vävas in i konserten så det blir både berättelse och musik, säger Caroline Karlsson.
Den 15 september kommer alla niorna få ett exemplar av Hédi Frieds bok som en gåva från Heart. Skoluppgiften är att läsa den och därefter fundera kring och svara på frågan om något som förintelsen kan hända igen.
‒Och det kan man göra i text, dikter, foto, bild eller andra kreativa uttrycksformer. Eleverna kommer att arbeta med det här i svenskan, SO:n och bildundervisningen. De som vill får sedan ställa ut sina arbeten i Biohuset under litteraturfesten. Kanske är det någon som vill vara med under konserten också? säger Caroline Karlsson.