EU måste markera mot den turkiska regimen

Migranter som vill söka asyl, fast på Turkiets sida av den grekisk-turkiska gränsen.

Migranter som vill söka asyl, fast på Turkiets sida av den grekisk-turkiska gränsen.

Foto: Giannis Papanikos/TT

Replik2020-03-09 17:39
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

En kommentar till Alex Voronovs Signerat 5/3, "Sveriges regering stödjer lagbrott".

Flyktingvågen längs vid den grekiska gränsen påminner mig om den ohållbara situationen år 2015. Situationen är oerhört allvarlig och kräver att modiga politiker i Sverige fattar obekväma beslut och säger nej till en ny flyktingvåg som med stor sannolikhet kommer att skapa kaos i riket. Sverige har varken råd eller plikt att gå på knäna på grund av invandring. 

Efter president Erdogans beslut att öppna Turkiets gränser för alla som vill söka asyl inom EU har det skapat ett läge längs med grannlandet Grekland som blivit allt mer oroligt. Över 100 000 migranter och flyktingar från Syrien, Irak, Afghanistan samt från andra nationer försöker att ta sig in i EU illegalt. 

Antalet migranter kommer att öka kraftigt om Turkiets gränser fortsätter att vara okontrollerade. Grekland meddelar att man redan behövt stoppa en del flyktingar de senaste dagarna. Jag anser att de flesta som försöker att ta sig in i Europa illegalt just nu, deras liv är inte hotat. Många av dem lever och arbetar i Turkiet sedan några år tillbaka. 

Självklart ska Sverige pröva varje persons ansökan om asyl. Sverige ska följa FN:s flyktingkonvention. Men det måste finnas asylskäl. Det gynnar ingen att försämra förhållandet mellan båda parterna, men EU behöver markera tydligt för turkiska regimen var gränsen går. 

EU kan svara på Erdogans hot med konkreta snabba aktioner genom att:

1. Stoppa medlemskapsförhandlingarna med Turkiet tillsvidare. 

2. Stödja EU-länder som Italien, Spanien och Grekland. 

3. Strategiskt stärka sina gränser utåt. 

Hela EU med Sverige i spetsen behöver agera tillsammans för att använda sina diplomatkanaler i syfte att hitta en permanent lösning för syriska kriget. Drabbade barn och kvinnor är inga brickor i det globala politiska spelet.

Tony Meshko (M)
Eskilstuna

SVAR: Situationen vid den grekisk-turkiska gränsen är komplicerad men den grundläggande rättsfrågan är enkel: Den som vill söka asyl ska få lämna in sin asylansökan och få den prövad. Det är först då man kan avgöra om personen har asylskäl. Greklands beslut att införa ett asylstopp är därför olagligt. EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson har också sagt, senast i SVT:s Agenda i söndags, att Grekland måste häva asylstoppet.

Turkiet är inte ett säkert asylland, något som gång på gång bekräftas av grekiska migrationsmyndigheter och domstolar när de ska avgöra huruvida asylsökande kan återföras till Turkiet. Bara några få procent har kunnat sändas tillbaka. Att göra en sådan stat till EU:s gränsvakt är därför orimligt. I stället måste EU:s medlemsländer, däribland Sverige, förbereda sig för att ta emot fler asylsökande.

Alex Voronov