Gå inte på SD:s krokodiltårar i brevform

SD är ett parti med nazistiska rötter. Det är ingen kontroversiell åsikt – det är vedertagen fakta, skriver tidningens S-krönikör Fredrik Pettersson.

Foto: Sanna Ek Mählkvist

S-krönika2024-10-17 05:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

S-krönika

”Det verkar som ni har en aversion mot oss” skriver sverigedemokraterna Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Björn Söder, Oscar Sjöstedt och Jörgen Fogelklou i ett öppet brev till Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) på Aftonbladets debattsida.

Och nej, det är inget dåligt smaklöst skämt.

SD-topparna, skriver att de känner sig angripna av SKMA efter att kommittén konstaterat att partiet inte bara är grundat av nazister, utan att partiföreträdare på olika nivåer också har gett uttryck för antisemitism.

Det är ”allvarliga anklagelser, som är dåligt underbyggda och som tycks vila på vantolkningar och rena felaktigheter," menar Åkesson och gänget som också skriver, ”det är ingen hemlighet att det i Sverigedemokraternas historia funnits individer med tvivelaktiga åsikter och kopplingar till extrema organisationer. Sedan åtminstone 20 år tillbaka har partiet bedrivit ett systematiskt och målinriktat arbete för att bli kvitt den sortens problem.”



Det är en faktavidrig omskrivning av historien som är rent löjeväckande. När det kommer till partiföreträdare som avslöjats med rasistiska kopplingar, uttalanden och skandaler befinner sig SD i en klass för sig – så även de senaste 20 åren.

SD är heller inte ett parti som råkat ut för ”individer med tvivelaktiga åsikter och kopplingar till extrema organisationer”. SD är ett parti med nazistiska rötter. Det är ingen kontroversiell åsikt – det är vedertagen fakta.

Det är drygt 36 år sedan Sverigedemokraterna bildades ur spillrorna av Bevara Sverige Svenskt (BSS). Men bland grundarna fanns också veteraner från andra rasistiska och fascistiska organisation så som Nordiska Rikspartiet (NRP), Framstegspartiet och Sverigepartiet.

En av grundarna och en av de första partifunktionärerna var Gustaf Ekström, som hade ingått som frivillig i Hitlertysklands elitarmé Waffen-SS under andra världskriget.

Enligt tidskriften Expos "vitbok" om Sverigedemokraterna var mer än 60 procent av ledamöterna i partistyrelsen mellan 1989 och 1995 kopplade till nazistiska grupper— före, under eller efter sin tid i SD. 1995 var också det år som nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson blev medlem i partiet. Året efter, 1996, håller Tina Hallgren Bengtsson, SD-ledamot för kommunfullmäktige i Höör, ett tal iklädd nazistuniform.

Ända fram till 2006, endast fyra år innan partiet kom in i riksdagen, var SD:s partisymbol en brinnande fackla i svenska flaggans färger, en vedertagen fascistisk symbol och identisk med den symbol som används av det brittiska fascistpartiet National Front.

Allt detta är väldokumenterad fakta om Sverigedemokraterna. Då har jag ändå bara skrapat på ytan och heller inte nämnt det faktum att en av undertecknarna bakom SD:s krokodiltårar i brevform – Oscar Sjöstedt, i början av 2000-talet gick under smeknamnet ”Rasse-Oscar” och var skinhead.

Inte heller har jag nämnt någon av Björn Söders alla ”tvivelaktiga åsikter” eller handlingar genom åren. Som att han poserade på bild med SS-veteranen Franz Schönhuber, 1998 – en man som var med och genomförde förintelsen av judar i Hitlertysklands regi.

Så köp inte SD:s tonåriga ångestposer och offerkoftor. De är en bluff.

Det vore närmast tjänstefel och stadgebrott om en organisation som SKMA inte förhöll sig kritiska och skeptiska till Sverigedemokraternas historia, företrädare och politik. De om några är smärtsamt medvetna om vad som händer när man bagatelliserar och förringar sådana politiska strömningar och företeelser.

Fredrik Pettersson är S-märkt opinionsbildare, verksamhetschef på ABF och tidigare politisk redaktör på Folket. Han skriver återkommande S-krönikor i tidningen