Är det så dåligt att leva i Eskilstuna?

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2020-07-23 16:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rankningar är populära för att de är lättöverskådliga och för att det är roligt att jämföra. Men det är inte alltid som de gör en klokare.

Som Fokus årliga lista ”Här är det bäst att leva”, där kommuner rangordnas utifrån en sammanvägning av tio kategorier, bland annat arbetsmarknad, trygghet och utbildning.

Politiker i kommuner som placerar sig långt ner brukar idka en lagom blandning av självkritik och skepsis mot listan. De borde våga mer, säga att listan som helhet är meningslös.

Är det bäst att bo i X, Y, Z? Okej, men för vem? Och i vilken utsträckning kan den upplevelsen förändras av något som kommunens beslutsfattare gör?

Rankningen baseras på en mängd faktorer, med en blandning av mätbara prestationer, som skolresultat, till intressedrivna bedömningar från organisationer som Svenskt Näringsliv och Lärarförbundet.

Kommunerna i toppen av listan är i stort sådana där invånarna har de högsta inkomsterna, som Täby, Danderyd, Nacka, Lomma, Vellinge och så vidare. Sjönära gräddhyllor med pendlingsavstånd (med bil) till storstadskommuner.

De är helt beroende av storstädernas arbetsmarknader men är samtidigt avskärmade från deras problem. Detta har ofta varit medveten kommunpolitik, som att hålla andelen hyresrätter nere, sälja av det kommunala bostadsbeståndet och begränsa de allmänna kommunikationerna till kommunerna. En sorts självisolering från vissa typer av sociala problem som andra får hantera.

Det finns ofta en poäng att studera arbetslöshetsnivåer i olika kommuner. Men om man inte har med viktiga underliggande faktorer, som flyktinginvandring, blir jämförelser mellan kommuner meningslösa, åtminstone i termer av hur väl en kommun ”lyckas”. 

Eskilstunas misslyckande ska då inte ställas mot sysselsättningen i Täby utan i mer jämförbara kommuner som Landskrona och Helsingborg.

In- och utflyttning i en kommun finns med bland det som bedöms i Fokus rankning men försvinner bland många andra faktorer. Trots att det borde vara centralt i en sammanställning som kallas ”Här är det bäst att leva”. Folk väger samman allt som är viktigt för dem och väljer – och väljer bort – platser att bo på.

Många som bor i exempelvis Övertorneå (plats 61) trivs nog alldeles utmärkt. Men det är inte desto mindre en liten avfolkningskommun, till skillnad mot Eskilstuna (plats 253) som bara växer och växer, med allt fler människor som tror på en framtid där. Vid sidan av alla problemdiskussioner är det bra att komma ihåg det.